Alarmantno: Skoro 400 uposlenika KCUS-a i Opće bolnice na bolovanju

5
A. S.
Alarmantno: Skoro 400 uposlenika KCUS-a i Opće bolnice na bolovanju
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prije nekoliko dana je prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba iznijela frapantan podatak da je 340 uposlenika ove ustanove na bolovanju. 

Prema informacijama do kojih je došao naš portal, u dvije najveće medicinske ustanove u BiH, na bolovanje se nalazi skoro 400 uposlenika (351 u KCUS-u i 40 u Općoj bolnici, op.a.).

Da situacija ni danas nije bolja, u razgovoru za Radiosarajevo.ba sve to je potvrdila prof. dr. Izetbegović.

"Situacija je prilično ozbiljna. Klinika na Podhrastovima su puni teškim bolesnicima, kao i opservacija u KCUS-u. Danas je 351 uposlenik na bolovanju, od čega 151 zbog korone. Ukupno 340 uposlenika KCUS vodi brigu o COVID-19 bolesnicima -102 ljekara specijalista, 194 medicinske sestre i ostalo pripadajuće osoblje", kaže prof. dr. Sebija Izetbegović.

Generalna direktorica KCUS-a je i ranije ukazivala na ovaj problem, tvrdeći da bolovanja mogu "srušiti cijeli sistem".

"Kao što vidite, ostaje nam relativno mali broj radnika koji su u punoj radnoj snazi za redovan rad, jer KCUS ima i 304 invalida rada druge kategorije. Osim redovnih dežura vikendom, mi smo i ovaj vikend proveli radno, preraspoređivali aparate i stvarali nove rasporede. Svaki dan nam po nekoliko novih uposlenika javi da neće doći na posao", nastavlja prof. dr. Izetbegović.

Prof. dr. Sebija Izetbegović - undefined

Foto: KCUS: Prof. dr. Sebija Izetbegović

Kaže da se sa svojim timom bori na sve moguće načine.

"Molim građane da poštuju propisane mjere, zbog sebe, vrlo će biti teško voditi brigu o bolesnicima ako bude rastao broj oboljelih od COVID-19 ovim tempom. Moramo brinuti i o drugim bolesnicima. COVID-19 nije jedina bolest, ali jeste zastrašujuće teska i nepredvidiva kada se razvije. Iz tog razloga, ih sve molim da poštuju propisane mjere", podvukla je generalna direktorica KCUS-a za Radiosarajevo.ba.

Daleko bolja situacija je u Općoj bolnici u Sarajevu. To nam je potvrdio i dr. Ednan Drljević, infektolog i član Senata Opće bolnice.

"Prema informacijama koje trenutno imam, prošlog mjeseca smo ostali bez 40 uposlenika mediciskog i nemedicinskog osoblja koji su na bolovanju zbog COVID-19. Realno, situacija nije baš najbolja, ali je stabilna", kaže dr. Drljević za naš portal.

Dr. Ednan Drljević - undefined

Foto: AA: Dr. Ednan Drljević

On je podvukao da će Menadžment Opće bolnice u narednim danima postrožiti ulaske u ovu medicinsku ustanovu. 

"Već smo postrožili mjere ulaska i izlaska iz bolnice. Na nas se vrši pritisak da se pretvorimo u COVID-bolnicu. Mi smo puni, a uz sve obaveze oko pacijenata koji imaju koronu, moramo zadržati operativni program. I kontrola osoblja koje ulazi u bolnicu bit će strožija, a u COVID dijelu bolnice trenutno imamo 31 pacijenta koji leže u krevetima. Kada za mjesec otvorimo Izolatorij, stanje će biti mnogo bolje, jer će taj kapacitet uključiti nova 44 kreveta", kazao je dr. Ednan Drljević, infektolog i član Senata Opće bolnice, dodajući da trenutno u ovoj ustanovi radi 30 doktora koji su zaposleni sa Biroa za zapošljavanje na šest mjeseci, te da ima na stotine prijava studenata i bivših uposlenika koji žele da rade u vrimjeme pandemije koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije