Lijepe vijesti sa aerodroma u Sarajevu: Planiraju nove aviolinije

1
Radiosarajevo.ba
Lijepe vijesti sa aerodroma u Sarajevu: Planiraju nove aviolinije
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Međunarodni aerodrom Sarajevo

Međunarodni aerodrom Sarajevo do sada je imao impresivnu godinu, a nekoliko novih aviokompanija su započele sa letovima sa sarajevskog aerodroma. 

Jedna od njih je i Ryanair, najveća europska aviokompanija koja sa Sarajevskog aerodroma leti za europske destinacije. 

Aerodrom u Sarajevu sada opslužuje 27 redovnih avioprevoznika, te šest aviokompanija koje obavljaju charter letove, povezujući grad sa 36 destinacija uz rekordan broj putnika. 

Stupa na snagu važna promjena u izdavanju uvjerenja o prebivalištu ili boravištu u RS

Stupa na snagu važna promjena u izdavanju uvjerenja o prebivalištu ili boravištu u RS

Pozitivni trendovi će se nastaviti do 2025. godine, a aerodrom je potvrdio da se pregovara sa novim aviokompanijama, te planiraju uspostavu novih ruta koje će zadovoljiti potrebe stanovništva, ali i turista. 

Izvršni direktor aerodroma u Sarajevu, Alan Bajić, za Ex-Yu Aviation News je rekao da "S obzirom na potražnju, definitivno postoji potencijal da proširimo našu mrežu dodavanjem više destinacija, posebno u europske gradove kao što su Barcelona, Paris, Amsterdam, Berlin, Eindhoven i Prag, nakon čega slijedi širenje na udaljenije lokacije. 

Evo zašto Ljubiša Ćosić nije u pravu: Iz Aerodroma Sarajevo tvrde da imaju potrebne dozvole

Evo zašto Ljubiša Ćosić nije u pravu: Iz Aerodroma Sarajevo tvrde da imaju potrebne dozvole

Trenutno smo u različitim fazama pregovora sa aviokompanijama, neke su u ranoj fazi, a druge u naprednijim fazama. Ono što mogu podijeliti u ovom trenutku je da očekujemo uvođenje novih aviokompanija i destinacija u narednoj godini". 

Turistički savez Kantona Sarajevo, nedavno je raspisao javni poziv kojim poziva aviokompanije da uvedu nove linije do glavnog grada Bosne i Hercegovine uz određene poticaje. 

Sarajevski aerodrom je identifikovao preko trideset strateški važnih destinacija, te su u obzir uzeli različite faktore kao što je analiza tržišta, interesovanje i potražnja putnika za određenim rutama. 

Raspisan je novi javni poziv za poticaje zrakoplovstva na području Kantona Sarajevo. Otvoren je do 1. oktobra i pokriva trogodišnji period (2024., 2025. i 2026.). "Ovaj put očekujemo veći broj avio-kompanija koje podnose prijave" pojasnio je Bajić.

Sarajevski aerodrom implementira projekt za osobe sa invaliditetom

Sarajevski aerodrom implementira projekt za osobe sa invaliditetom

Izvršni direktor je napomenuo da Aerodrom Sarajevo ima dugoročne planove da osigura letove i na udaljena tržišta."Naš dugoročni cilj je osigurati da, kako broj putnika nastavlja rasti svake godine, tako i podići kvalitetu naših usluga i prihvatiti veće avione, otvarajući tako mogućnosti za duge letove do udaljenih destinacija. Cilj nam je da olakšamo sletanje i polijetanje za avione kategorije E, uz podršku 'Aeronautičke studije' koja istražuje mogućnosti proširenja piste i nadogradnje kategorije ILS (Sistem za instrumentalno sletanje)", rekao je Bajić.

"Također mi je zadovoljstvo izvijestiti da je Međunarodni aerodrom Sarajevo uspješno prošao reviziju TSA (Uprava za sigurnost transporta SAD), s ciljem uspostavljanja direktnih letova između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Država, čime smo dobili odličnu ocjenu".

U augustu 2024. godine, aerodrom Sarajevo objavio je svog milionitog putnika, te veću godišnju stopu rasta broja putnika, što na kraju iznosi povećanje od 36%. 

Još jedna kompanija povećava letove za Sarajevo: Čak dva puta sedmično

Još jedna kompanija povećava letove za Sarajevo: Čak dva puta sedmično

Aerodrom je u protekloj godini otvorio svoj prošireni i renoviran terminal, instalirao nove mlazne mostove, otvorio nove salone i komercijalne trgovačke površine.

Gospodin Bajić je istakao da je tajna uspjeha "posvećenost vrijednom radu".

"Želim da istaknem da smo u periodu krajnje neizvjesnosti za avio-industriju uspješno povezali Sarajevo sa brojnim ključnim evropskim i svjetskim čvorištima, etablirajući grad kao traženu turističku destinaciju. Ovo postignuće rezultat je nekoliko strateških poslovnih odluka, počevši od organizacionog restrukturiranja naše kompanije. Imenovali smo novo rukovodstvo na čelo našeg srednjeg menadžmenta i nižih organizacionih jedinica, okupivši dinamičan tim mladih profesionalaca koji su svojim proaktivnim pristupom i entuzijazmom prihvatili svoje uloge i pokrenuli potpuno novu poslovnu strategiju na tržištu", rekao je izvršni direktor.

"Snažan akcenat smo stavili na obuku osoblja, efektivno „izgrađujući“ novo osoblje potrebno za upravljanje svim složenim aerodromskim operacijama, uključujući rukovanje avionima, usluge putnika, obradu prtljaga, te rukovanje teretom i poštom. Značajni napori su također bili posvećeni zadržavanju i privlačenju novih avio-kompanija i destinacija, kako bi se na kraju osiguralo da svaki putnik ima pozitivno iskustvo. Dobili smo značajnu podršku svih relevantnih institucija koje su prepoznale i podržale naše brojne inicijative. Tu prije svega spada naš vlasnik, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, zatim Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo turizma i okoliša, Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo"-

Kako bi u narednom periodu ispunio očekivano povećanje broja putnika, aerodrom će morati da proširi svoju infrastrukturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije