Lijepe vijesti iz Neuma: Osnovana Asocijacija žena u energetskoj tranziciji u BiH

0
FENA
Lijepe vijesti iz Neuma: Osnovana Asocijacija žena u energetskoj tranziciji u BiH
Foto: Fena / Osnovana Asocijacija žena u energetskoj tranziciji

Na kraju prvog dana Energetskog samita 2024. u Neumu sinoć je službeno osnovana Asocijacija žena u energetskoj tranziciji čije je osnivanje inicirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz Nacionalnu asocijaciju regulatora SAD-a (NARUC) i uz podršku USAID Projekta asistencije energetskom sektoru.

Asocijacija će poslužiti kao platforma za promoviranje rodne ravnopravnosti i inkluzije na državnoj razini kroz podršku i razvoj ženskih karijera u svim aspektima procesa energetske tranzicije. Kako je istaknuto tom prilikom, dok žene čine većinu radne snage u našoj zemlji, samo šest posto žena je na vodećim pozicijama u energetskom sektoru.

Zamjenica šefa misije USAID-a u BiH Emily Krunic podsjetila je da je žurnost reformi nužna da osiguraju energetski sektor BiH i pozicioniraju energiju kao temelj stabilnosti i ekonomskog rasta.

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

"Moramo osigurati ženama mjesto za stolom gdje se diskutiraju, kreiraju i provode reforme kako bi imale aktivnu ulogu u kreiranju budućnosti energetskog sektora ove zemlje. Također, moramo osigurati ženama jednak pristup novim poslovima i napretku koji će Bosni i Hercegovini donijeti stabilan i siguran energetski sektor", poručila je Krunic i dodala da će ova asocijacija imati ključnu ulogu u tom procesu kroz obrazovanje, mentorstvo i zagovaranje.

Naglasila je da će asocijacija transformirati sektor i otvoriti vrata novim generacijama talentiranih lidera.

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Također je istaknula i da Vlada Sjedinjenih Američkih Država surađuje s vladama, privrednim subjektima, obrazovnim institucijama i civilnim društvom širom BiH kako bi se smanjile prepreke za sudjelovanje žena u ekonomskim, političkim i društvenim aktivnostima te kako bi promovirala pozitivan doprinos žena u BiH.

"Podrška USAID misije u BiH je integralni dio ovih napora i pozivam sve da nam se pridruže", zaključila je Krunic.

Profesionalna udruženja nude mnoge prednosti svojim članovima i članicama, uključujući umrežavanje, mentorstvo i obuke. Slične asocijacije su u proteklih pet godina osnovane i u Hrvatskoj, Mađarskoj, Kosovu i Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije