Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

10
Radiosarajevo.ba
Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena
Radiosarajevo.ba / Arijana Memić

Nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić, koja je nedavno napustila Klub Naroda i pravde, podnijela je na sjednici u srijedu, 24. aprila, inicijativu da se policijskim službenicima zabrani posjeta ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena.

Njenu objavu na društvenoj mreži Facebook prenosimo u cijelosti:

"Dragi moji,

Podaci iz Centralne banke: Pogledajte koliko novca na računu čuva najveći crnogorski štediša

Podaci iz Centralne banke: Pogledajte koliko novca na računu čuva najveći crnogorski štediša

znam da se ovih dana mnogo toga dešava i da mnogi možda tek sada postaju svjesni koliko duboko je kriminal utkan u naše društvo, a nažalost i u naše policijske i pravosudne organe.

Moja porodica je to prije 8 godina počela osjećati na svojoj koži i još uvijek osjećamo.

Već dugi niz godina, također, svjedoci smo i često to međusobno komentarišemo, o tome negodujemo, da pojedini policijski službenici umjesto na radnom zadatku, vrijeme provode u ugostiteljskim objektima.

To se ne kosi samo sa zakonom i sa Pravilnikom o radu policijskih službenika KS, već je još jedan odličan primjer i potvrda za to da pojedini policajci ne mare za građane, njihovu sigurnost, a ni ugled službe.

Zbog toga sam danas podnijela duže planiranu inicijativu, da se boravak u ugostiteljskim objektima, uključujući one koji se nalaze u sklopu benzinskih pumpi, policijskim službenicima za vrijeme radnog vremena, ali u svakom slučaju kada su isti uniformisani, ZABRANI, osim po službenoj dužnosti kada je njihovo prisustvo potrebno.

Dragi moji, znam da se ovih dana mnogo toga dešava i da mnogi možda tek sada postaju svjesni koliko duboko je kriminal utkan u naše društvo, a nažalost i u naše policijske i pravosudne organe. Moja porodica je to prije 8 godina počela osjećati na svojoj koži i još uvijek osjećamo. Već dugi niz godina, također, svjedoci smo i često to međusobno komentarišemo, o tome negodujemo, da pojedini policijski službenici umjesto na radnom zadatku, vrijeme provode u ugostiteljskim objektima. To se ne kosi samo sa zakonom i sa Pravilnikom o radu policijskih službenika KS, već je još jedan odličan primjer i potvrda za to da pojedini policajci ne mare za građane, njihovu sigurnost, a ni ugled službe. ➡️ Zbog toga sam danas podnijela duže planiranu inicijativu, da se boravak u ugostiteljskim objektima, uključujući one koji se nalaze u sklopu benzinskih pumpi, policijskim službenicima za vrijeme radnog vremena, ali u svakom slučaju kada su isti uniformisani, ZABRANI, osim po službenoj dužnosti kada je njihovo prisustvo potrebno. Ovo je inicijativa o kojoj već dugo razmišljam i koju sam podnijela iz istog razloga kao i sve svoje druge inicijativa i pitanja, zato što smatram da policijski službenici smiju biti samo oni najbolji, oni najmoralniji među nama i da svakom svojom radnjom to moraju pokazivati, pa čak i dokazivati. S obzirom da ne želim nikome oduzeti pravo na pauzu i obrok, smatrala sam da je period u kojem se planira graditi nova centralna zgrada MUP-a KS, te adaptacija više Policijskih uprava na području Kantona Sarajevo, dobar trenutak za to. ➡️ S tim u vezi, predložila sam da se ispita mogućnost izgradnje menze u sklopu nove centralne zgrade MUP-a KS, te kantina u Policijskim upravama, u kojima bi policijski službenici imali pristup zdravom i kvalitetnom obroku. ➡️ Dodatno sam predložila da se ispita mogućnost, prednosti i rizici uvođenja sistema vaučera za policijske službenike na terenu, kada im je konzumacija obroka u gore pomenutim objektima opravdano onemogućena. Detaljan tekst inicijative ćete moći pročitati na stranici Skupštine Kantona Sarajevo, u dijelu koji se odnosi na pitanja i inicijative zastupnika. Ovo nije nemoguće. Ovo je realnost u mnogim demokratskim društvima širom svijeta, zato smatram da je ključno pitanje da li će biti političke volje da se inicijativa ozbiljno uzme u razmatranje i na koncu realizuje na način koji će najviše donijeti koristi našem društvu.

Posted by Arijana Memić on Wednesday, April 24, 2024

Ovo je inicijativa o kojoj već dugo razmišljam i koju sam podnijela iz istog razloga kao i sve svoje druge inicijativa i pitanja, zato što smatram da policijski službenici smiju biti samo oni najbolji, oni najmoralniji među nama i da svakom svojom radnjom to moraju pokazivati, pa čak i dokazivati.

S obzirom da ne želim nikome oduzeti pravo na pauzu i obrok, smatrala sam da je period u kojem se planira graditi nova centralna zgrada MUP-a KS, te adaptacija više Policijskih uprava na području Kantona Sarajevo, dobar trenutak za to.

S tim u vezi, predložila sam da se ispita mogućnost izgradnje menze u sklopu nove centralne zgrade MUP-a KS, te kantina u Policijskim upravama, u kojima bi policijski službenici imali pristup zdravom i kvalitetnom obroku.

Arijana Memić napustila Klub Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo

Arijana Memić napustila Klub Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo

Dodatno sam predložila da se ispita mogućnost, prednosti i rizici uvođenja sistema vaučera za policijske službenike na terenu, kada im je konzumacija obroka u gore pomenutim objektima opravdano onemogućena.

Detaljan tekst inicijative ćete moći pročitati na stranici Skupštine Kantona Sarajevo, u dijelu koji se odnosi na pitanja i inicijative zastupnika.

Ovo nije nemoguće. Ovo je realnost u mnogim demokratskim društvima širom svijeta, zato smatram da je ključno pitanje da li će biti političke volje da se inicijativa ozbiljno uzme u razmatranje i na koncu realizuje na način koji će najviše donijeti koristi našem društvu", napisala je Arijana Memić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije