Bosna i Hercegovina jedna od minama najugroženijih zemalja u Evropi

0
Radiosarajevo.ba
Bosna i Hercegovina jedna od minama najugroženijih zemalja u Evropi
Foto: FUCZ / Deminirano područje

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara u 22 opštine, međutim posla je još mnogo. I tri decenije nakon rata naša zemlja je jedna od minama najugroženijih u Evropi i svijetu. 

Predavanjem raporta ministru odbrane Zukanu Helezu, na Štrbačkom buku u Bihaću predstavljeni su rezultati koje je deminerski tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ostvario u protekloj godini. Pronađeno je više od 20.000 različitih vrsta mina, a što je najvažnije, bez povrijeđenih i stradalih, u konačnici očišćen je prostor od preko dva miliona kvadratnih metara u 22 opštine.

"Opštine su bile aktuelne u protekloj godini po pitanju uklanjanja mina, a u ovoj tekućoj 2024. bit će još 18. I to tamo gdje procijenimo da je najkritičnije ili s aspekta infrastrukturnih projekata", rekao je Gojko Knežević, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH.

Djevojčica (6) pala sa 13. sprata i preživjela

Djevojčica (6) pala sa 13. sprata i preživjela

"Mi smo kroz odluku Vijeća ministara, u okviru strategije planirali da očistimo teritoriju od mina do 2025., međutim to neće biti moguće. Doći će vjerovatno do pomjeranja na 2027. i dalje", rekao je Sulejman Kišija, komadant deminerskog bataljona OSBiH.

Iako upitan da prokomentariše posljednje izjave Milorada Dodika, narative podjele i zapaljive retorike, ministar Helez svečanost nije želio kvariti. Političke aktere je pozvao na spuštanje tenzija.

Na području Višegrada pronađeni posmrtni ostaci

Na području Višegrada pronađeni posmrtni ostaci

"Da ne daju zapaljive izjave oko navodnog rata i uvlače u politiku Oružane snage BiH. Ponavljam, one su garant stabilnosti, multietničkog su karaktera i najbolje integrirani dio društva.Građanima želim da poručim da budu mirni i sigurni jer nema opasnosti", izjavio je Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, piše BHRT.

U Bosni i Hercegovini je zbog mina i dalje ugroženopola miliona ljudi. Do sada su stradale 1.782 osobe, od čega 625 smrtno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije