Lendo: "Sud u Strazburu potvrdio ispravnost našeg opredijeljenja za građansku Bosnu i Hercegovinu"

12
Radiosarajevo.ba
Lendo: "Sud u Strazburu potvrdio ispravnost našeg opredijeljenja za građansku Bosnu i Hercegovinu"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Refik Lendo

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, presudom u predmetu "Kovačević" još je jednom potvrdio pravnu utemeljenost i ljudsku ispravnost našeg opredjeljenja za Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu svih njenih naroda i građana zasnovanu na civilizacijskim vrijednostima, lišenu svih oblika diskriminacije i oslonjenu na vladavinu prava, poručio je danas potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo (SDA).

On smatra da "sadržaj ove presude odgovara standardima pravne stečevine Evropske unije kojoj težimo, pravnim pravilima i ljudskim standardima demokratskog svijeta kojem pripadamo i van razgovora stavlja sve diskriminatorske odredbe i diskriminatorske prijedloge civilizacijskog mraka protiv kojeg se borimo".

"Evropski sud za ljudska prava u presudi 'Kovačević', ali i drugim presudama iz grupe predmeta 'Sejdić i Finci' utvrdio je da u Bosni i Hercegovini postoje razni oblici diskriminacija, da su one neprihvatljive i da se Bosna i Hercegovina od istih mora osloboditi. Pravna i politička težina presuda Evropskog suda za ljudska prava je velika. U Bosni i Hercegovini u kojoj se Evropska konvencija za zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda neposredno primjenjuje i koja je nadređena svim drugim pravnim propisima, težina presuda Evropskog suda za ljudska prava još je i veća.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Presuda 'Kovačević' mora biti provedena bez odlaganja. Njenim provođenjem, zajedno sa ostalim presudama iz grupe predmeta 'Sejdić i Finci', treba da se otklone svi oblici diskriminacija u Bosni i Hercegovini koje je utvrdio Evropski sud za ljudska prava kako bi se Bosna i Hercegovine u punom kapacitetu pridružila porodici demokratskih društava vladavine prava i jednakog tretmana pred zakonom", poručio je Lendo.

Podsjetimo, Europski sud za ljudska prava donio je presudu koja kaže da su dijelovi Izbornog zakona BiH o glasanju za Predsjedništvo i Dom naroda diskriminatorni. Presuda je donesena po apelaciji dr. Slavena Kovačevića, savjetnika u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, a Sud je utvrdio da su prava apelanta u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije