! / Legendarni Mostarac o plaćanju COVID potvrda: Diler ti barem proda drogu, a ovi papir

28. 05. 2021. u 07:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Mnogo primjedbi Mostaraca u zadnje vrijeme izazvalo je naplaćivanje potvrda o preboljelom koronavirusu u mostarskim domovima zdravlja u iznosu od 20 KM.

Nikome nije jasno na osnovu kojeg pravnog akta ili odluke se vrši takva vrsta naplaćivanja potvrda, niti je jasno u kakve svrhe se taj novac koristi.

O tome je na Facebooku pisao i poznati Mostarac Orhan Oha Maslo, bivši član popularne grupe "Dubioza kolektiv", inače danas zaposlen u Mostar Rock School, koji je ispričao svoje iskustvo naplaćivanja potvrde.

Njegov post prenosimo u cijelosti.

"Jedna slatka današnja BH priča.

Kćerka starija (21) mi je prebolovala Covid sredinom januara. Sutra idemo malo na more jer druga kćer danas maturira pa da se opuste. Nas dvoje testovi, a za kćer stariju odemo po potvrdu od doktora da je preležala Covid ne prije 180 dana (jer je to jedan od uslova za granicu).

U porodičnoj ambulanti kažu da odemo u gradski Dom zdravlja, tražimo Adisu na glavnom pultu i da tražimo potvrdu. OK.

Kada dođeš tamo, i tražiš potvrdu, odvedu te u neku sobicu iza, uzmu ti 20 KM kao da ti prodaju drogu. Dakle, ne plaćaš to na šalteru transparentno. Daju ti dole prikazani “fiskalni račun” i kažu ti da se vratiš svom doktoru po potvrdu. Hahahahaha. Kakve legende BH zdravstva.

Znaš šta, e do para je.

Ovo više čak nije ni sramota.

Vratili smo se u “porodičnu ambulantu” (kako li samo brižno zvuči) i pitao sam osoblje ambulante po kojem zakonu se naplaćuje potvrda da si bio bolestan? Niko nije imao odgovor, rekli su da se i njima to gadi i zamolili su me čak ako mogu da ovu priču javno ispričam.

Diler ti barem proda drogu, ova ekipa ti proda račun čovječe, hej. Jer potvrda je svakako tvoja. Bolnica svaka je dužna da ti izda potvrdu u sklopu zdravstvenog osiguranja za sve što si prebolovao a oni su intervenisali.

Naša draga porodično-obiteljska BiH!"


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)