Istražili smo: Da li će BiH uvesti "COVID pasoš"?

3
N.I.
Istražili smo: Da li će BiH uvesti "COVID pasoš"?
Twitter / Da li će BiH uvesti "COVID pasoš"?

Zbog pandemije koronavirusa cijeli svijet, a posebno Europska unija razmišlja o uvođenju "COVID pasoša". 

Europski parlament je zaključio da bi trebalo uvesti COVID potvrdu na 12 mjeseci, a konačnu odluku treba donijeti Vijeće Europske unije. Taj bi dokument, u digitalnom ili papirnom obliku, za državljane Unije garantirao da je osoba vakcinisana ili da je preboljela COVID-19.

Certifikat bi se trebao izdavati i za državljane trećih zemalja, uključujući i BiH.

S tim u vezi, Bosna i Hercegovina prati i osluškuje šta se dešava u EU te smo na tu temu razgovarali s portparolom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Amelom Siječićem.

Prema njegovim riječima, ukoliko Europska unija uvede "COVID pasoš", isti bi trebao biti uveden i u BiH i to po uzoru na  zemlje Europske unije, a naši nadležni organi prate dešavanja u EU i okruženju.

"Ako bude odobren digitalni zeleni certifikat, isti u BiH će biti po uzoru na one iz zemalja Europske Unije. Na vrijeme smo pokrenuli pitanje o uvođenju COVID pasoša u BiH te nadležni organi prate dešavanja u zemljama EU i okruženja", na početku razgovora istakao je Siječić.

Sagovornik portala Radiosarajevo.ba je naglasio da će se na "COVID pasošu" pored ličnih podataka, nalaziti tri veoma bitne stavke od kojih jednu građanin treba ispunjavati da bi mogao preći granicu.

Ilustracija - undefined

Foto: lamag.com: Ilustracija

"Digitalni zeleni certifikati predstavljaju digitalni dokaz da je osoba cijepljena protiv bolesti COVID-19, da osoba ima negativan rezultat testa i da je osoba (ako jeste) preboljela koronavirus. ", rekao je portparol IDDEEA-e.

Još uvijek nije poznato kako će izgledati "COVID pasoš" te da li će troškove izdavanja snositi građani BiH.

"Nisu još jasno precizirani detalji o izgledu, troškovima i izdavanju COVID pasoša, međutim, Agencija će biti tehnička podrška tokom njegove izrade. U konkretnom je riječ o dokumentu, tačnije certifikatu s naprijed navedenim podacima, a ne putnoj ispravi", izjavio je Siječić.

Važno je istaći da bi "COVID pasoši" trebali olakšati putovanja unutar Europske unije za vrijeme trajanja pandemije, ali i da građani BiH ga neće morati imati ukoliko ne namjeravaju putovati van granica države.

"Savjet EU je usvojio mandat za pregovore sa Europskim parlamentom o prijedlogu Europske komisije za Digitalne zelene certificate koji bi trebalo da olakšaju putovanja unutar EU za vrijeme trajanja pandemije, te je na prijedlog EK između ostalog dodao i amandman, da zeleni digitalni certifikat ne treba da bude preduslov za slobodno putovanje unutar Shengen prostora i da se ne radi o putnoj ispravi.

Važno je naglasiti da ga građani neće morati imati ukoliko nemaju namjeru ili obavezu putovati van granica države", podvukao je Siječić za portal Radiosarajevo.ba.

Naša zemlja je u fazi prikupljanja informacija s ciljem pripreme zelenih certifikata.

"Bosna i Hercegovina je trenutno u fazi prikupljanja svih dostupnih informacija od nadležnih institucija u cilju pripreme zelenih certifikata građana Bosne i Hercegovine, koji bi bili u skladu sa preporukama EU", zaključio je Amel Siječić.

Podsjećamo, Svjetska zdravstvena organizacija je protiv uvođenja "COVID pasoša", ali iz Europske komisije su naveli da će sistem digitalnih zelenih certifikata biti "privremena mjera" koja će biti suspendovana čim WHO proglasi kraj pandemije.

Interesantno je spomenuti da i zemlje poput Danske i Estonije planiraju uvesti "COVID pasoše", a Izrael je uveo tzv. "vakcina pasoše" jer je više od polovine stanovništva revakcinisano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije