'Ledeni armagedon' sve bliži Bosni i Hercegovini: Stručnjak otkrio kada će biti najgore na Balkanu

1
Radiosarajevo.ba
'Ledeni armagedon' sve bliži Bosni i Hercegovini: Stručnjak otkrio kada će biti najgore na Balkanu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija / Ilustracija

Snježna oluja "ledeni armagedon" koja je prethodnih mjeseci paralisala SAD i Kanadu, sada stiže i u Evropu.

Prva je na udaru Velika Britanija, gdje su temperature posljednjih dana u znatnom padu, a procjenjuje se da će u sljedeća dva dana da padnu rekordne količine snijega.

Hidrometeorološki zavod Velike Britanije objavio je da se očekuje oko 40 centimetara snijega, zatvorene su škole, otkazani su letovi. 

Poznati meteorolog iz Srbije Nedeljko Todorović izjavio je da će još biti kratkih zahlađenja od dan-dva sa niskim temperaturama, koje će biti ispod prosječne.

Odgovarajući na pitanje da li može 'ledeni armagedon' dogoditi i na Balkanu ovih dana, Todorović kaže da bi se kod nas samo periferno osjetio uticaj tog ciklona sa padavinama, a to bi bilo 15. i 16. marta.

"Još nije kraj pravoj zimi. Gledajući po temperaturama, kada podijelimo godinu na godišnja doba, dobijamo da je mart proljetni mjesec, s tim da je ovo rano proljeće kada pored visokih temperatura bude i kratkotrajnih zahlađenja sa snijegom“, istakao je Todorović.

Za nekoliko dana, kako kaže, dolazi samo dio toga događaja, tada bi kod nas moglo da bude snijega u nižim predjelima, a bilo bi više padavina nego ovih dana, bit će i više snijega u planinskim predelima.

'Ledeni armagedon' prijeti Europi, prve zemlje već na udaru: Zatvaraju se škole, otkazuju letovi

'Ledeni armagedon' prijeti Europi, prve zemlje već na udaru: Zatvaraju se škole, otkazuju letovi

"Veća je šansa da bude snijega, 20 do 30 centimetara novog snijega", napominje Todorović.

Sličnu proignozu su dali i stručnjaci iz BiH, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Prognozu do srijede možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije