'Armagedon' iz SAD stigao u Europu, poznati meteorolog otkrio šta čeka Balkan: "Ko ovo preživi..."

2
Radiosarajevo.ba
'Armagedon' iz SAD stigao u Europu, poznati meteorolog otkrio šta čeka Balkan: "Ko ovo preživi..."
FOTO: AA / Snijeg (Ilustracija)

"Ledeni Armagedon", snježna oluja koja je prethodnih mjeseci zahvatila i paralisala SAD i Kanadu, stiže i u Europu, i prema najavi hidrometeorološkog zavoda Velike Britanije na teritorije te zemlje se očekuje da padne više od 38 centimetara snijega.

Ono što situaciju čini krajnje neizvjesnom jeste to što meteorolozi ne mogu sa sigurnošću da procijene da li će se ledeni ledeni talas proširiti i na ostatak Europe.

Prema dosadašnjim najavama, na Balkanu slijedi drastično pogoršanje vremena, pad tempetarure za 10 stepeni, ali ima sretna okolnost - ono će biti kratkotrajno i neće donijeti vremenske neprilike razmjera koje se očekuju u Velikoj Britaniji, i na sevjeru Njemačke i Poljske, gdje uz obilni snijeg temperatura pada ispod nule.

Potpisan sporazum između BiH i Srbije: Jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u obje zemlje

Potpisan sporazum između BiH i Srbije: Jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u obje zemlje

Dok vrijeme "divlja" u Britaniji, a euorpski meterolozi se pitaju da li će se ovaj hladni talas koji parališe gradove preseliti duž cijele Evrope, srbijanski meteorolog Marko Čubrilo iznosi šta čeka ovu zemlju, ali i zemlje regije, u narednim danima, prema trenutnoj prognozi, piše Blic.

U nedjelju ujutro poslije slabog mraza bit će suho i početkom sljedeće sedmice ponovo osjetno toplije.

Meterolog je objavio i da će noć ka nedjelji uz dosta vedrine biti relativno hladna, te se u nedjelju rano ujutro nad većim dijelom regiona očekuje prizeman mraz, dok će biti dosta oblasti gdje će temperatura iznositi oko -2 stepena Celzijusa.

U nedjelju tokom dana ipak pretežno sunčano, suho i malo toplije u odnosu na subotu uz maksimum od +6 do +13 stepeni Celzijusa.

Čubrilo kaže da se sredinom sljedeće sedmice očekuje novo, prolazno pogoršanje i zahlađenje, dok bi oko 18. marta bilo osjetno toplije, a novo pogoršanje bi moglo da uslijedi poslije 21. marta.

Početkom sljedeće sedmice slijedi jače otopljenje, te će u utorak maksimumi biti od +12 do +19, a lokalno i oko +21 stepen Celzijusa.

'Ledeni armagedon' stigao u Europu: 'Čeka nas kolaps, nestajat će struje, snijeg će padati 31 sat'

'Ledeni armagedon' stigao u Europu: 'Čeka nas kolaps, nestajat će struje, snijeg će padati 31 sat'

"Dakle, imat ćemo sada ovo zahlađenje koje kreće sutra, pa drastično otopljenje od nedelje, pa novo zahlađenje! Ko ovo preživi...

Otopljenje će uslijediti ispred novog hladnog fronta i sekundane ciklogeneze koje se u utorak poslije podne očekuje nad sjevernim Jadranom. Kao posljedica toga, u utorak sljedeće sedmice poslije podne duž sjevernog i srednjeg Jadrana, zapadnih i jugozapadnih predjela regiona stiže naoblačenje uz kišu i pljuskove. Ovo pogoršanje će se u noći ka srijedi i u srijedu tokom dana proširiti i na ostale predjele donoseći prolazne padavine, jak sjeverozapadni vjetar i novo zahlađenje te je za očekivati da u predjelima preko 800 metara nadmorske visine ponovo bude prolaznog snijega", kaže Čubrilo.

On međutim napominje da je "pogoršanje prognostički još dosta daleko i da će tek za dva do tri dana biti moguće preciznije prognozirti njegove odlike", prenosi Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije