Zbog velikog snijega u Kaliforniji proglašeno vanredno stanje

1
Radiosarajevo.ba
Zbog velikog snijega u Kaliforniji proglašeno vanredno stanje
Foto: Printscreen / Čišćenje snijega u Kaliforniji

Za 18 miliona stanovnika američke savezne države Kalifornije izdano je upozorenje na smrzavanje, dok je u desecima okruga proglašeno vanredno stanje zbog posljedica zimskih oluja koje su cijelu državu prekrile snijegom, prenosi BBC.

Spasilačke ekipe rade 24 sata na dan kako bi otkopali zajednice u planinskim područjima koja su izolovana zbog velike količine snijega. 

Pored toga, do daljnjeg je zatvoren i popularni Nacionalni park "Yosemite". Kako je navedeno u saopćenju Yosemita, zaposlenici parka rade na povratku krtičnih usluga kako bi se posjetioci mogli vratiti na što sigurniji način. 

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Guverner Kalifornije Gavin Newsom, kasno sinoć je proglasio vanredno stanje za 13 okruga kako bi ubrzao rad ekipa koje su zadužene za pružanje pomoći.

"Država angažira i privatne kompanije kako bi ubrzala čišćenje snijega s kritične infrastrukture saobraćajnica. U koordinaciji s nizom službi radimo na omogućavanju snadbjevanja strujom tamo gdje je onemogućena zbog padavina", poručio je Newsonov ured u saopćenju. 

Naime, preko 75,000 stanovnika i kompanija u Kaliforniji su jutros bili bez struje zbog nezapamćenih padavina. U okrugu San Bernardino istočno od Los Angelesa snijeg se uklanja 24 sata dnevno, ali trebat će više od sedmicu dana da se dođe do nekih područja, kazala je za AP Dawn Rowe, načelnica lokalnog ureda za nadzor radova.

U nekim djelovima, napadalo je više od dva metra snijega, većina područja prisiljena su da se bore sa nanosima snijega preko dva metra, a vlasti su provele 17 operacija spašavanja kako bi pomogle vozačima koji su zaglavljeni u snijegu. 

U planinama okruga San Bernardino mnogi stanovnici su zapeli u svojim domovima zbog enormne količine napadalog snijega. Okrug je uspostavio hitnu telefonsku liniju za stanovnike koji imaju problema sa smrznutim cijevima, preopterećenim krovovima i manjkom hrane, piše Index.hr.

"Znamo da se krovovi počinju urušavati zbog težine snijega", dodala je Rowe za AP. U kalifornijskom gradu Creslineu urušio se krov trgovine "Goodwin and Sons" zbog napadalog snijega i to u trenutku kad su na terenu bili inspektori zaduženi za sigurnost.

Za vikend se predviđa novi snijeg, uključujući svježih 60 centimetara u području Nacionalnog parka Yosemite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije