Lažirao putne naloge u Parlamentu: Krivična prijava protiv Jasenka Tufekčića

E. H.
Lažirao putne naloge u Parlamentu: Krivična prijava protiv Jasenka Tufekčića
Sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Izmir Hadžiavdić podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv zastupnika ovog doma Parlamenta FBiH Jasenka Tufekčića zbog zloupotrebe naknade za troškove prevoza.

"Tužilaštvo je zaprimilo ovu prijavu i nakon toga će biti formiran predmet i izvršene dalje provjere", kratko je za Radiosarajevo.ba potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS-a Azra Bavčić.

U ovom slučaju riječ je o zastupniku koji je u središte javnosti dospio nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) krajem prošle godine objavio priču o putnim nalozima s netačnim podacima, kojima je Tufekčić pravdao svoje troškove putovanja od Livna do Sarajeva.

Tufekčić je od Doma naroda PFBiH naplaćivao gorivo i dnevnice, upisujući u putne naloge lažne podatke. Tokom dvije godine u naloge je upisivao dva registarska broja automobila od kojih barem jedan nije bio u njegovom vlasništvu. On je tom prilikom koristio službeni automobil Stranke demokratske akcije Livno.

Istraživanje je pokazalo da je Tufekčić u 2015. i 2016. godini u Domu naroda imao zakazane obaveze tokom 89 dana, a podnio je skoro dvostruko više putnih naloga. Za taj period od Doma naroda je naplatio najmanje 28.000 maraka na osnovu 164 putna naloga.

Među nalozima koje je Tufekčić dostavio Parlamentu FBiH nalaze se i dva na kojima su upisani 31. august 2015. i 16. novembar 2016. godine. U tim nalozima piše da je na putu za Sarajevo bio od šest ujutro do osam navečer zbog "obavljanja redovnih djelatnosti". Iako u Parlamentu ta dva dana nije bilo zasjedanja, Tufekčić je dobio 331 KM. Osim toga, Tufekčić je ta dva dana bio na sjednicama Administrativno-pravne komisije, evidentirali su u Skupštini u Tomislavgradu u kojoj je on zastupnik.

"Pa, to je van pameti. Ja sam čovjek koji je sto godina po parlamentima. Znači, prije svega vodim računa o sebi da nekim svojim potezom ne bih napravio nešto loše", rekao je ranije Tufekčić za CIN.

Ranije je Finansijska policija FBiH od Doma naroda zatražila dokumentaciju o putnim nalozima zastupnika te Kantonalnom tužilaštvu prošle sedmice dostavila izvještaj o kontroli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije