Sudiju u Sarajevu prijavili zbog vaskršnjeg jajeta na stolu

Srna
Sudiju u Sarajevu prijavili zbog vaskršnjeg jajeta na stolu
Patria / Općinski sud Sarajevo

Sudija Opštinskog suda u Sarajevu Dajana Radojević Bjeloš prijavljena je predsjedniku tog suda Janji Jovanović i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) a potom i Uredu disciplinskog tužioca jer je na stolu držala vaskršnje jaje, piše Glas Srpske.

Sudiju je prijavio jedan od kolega bošnjačke nacionalnosti, tvrdeći da je riječ o kršenju Zakona o VSTS-u, kojim je sudijama, tužiocima i svim radnicima pravosudnih institucija zabranjeno nošenje vjerskih obilježja i ispoljavanje pripadnosti bilo kojoj vjeroispovijesti.

Jovanović je od Bjeloš tražila izjašnjavanje povodom navoda u prijavi, a iz VSTV-a su odgovorili da hrana koja se nalazi na stolu ne predstavlja vjersko obilježje.

Podnosilac prijave protiv sudije je, nezadovoljan odgovorom iz VSTV-a, prijavio Bjeloševu i Uredu disciplinskog tužioca 

Potpredsjednik VSTS-a Ružica Jukić istakla je da nigdje nije precizno definisano šta su vjerska obilježja, ali da to "sigurno nije hrana koja stoji na stolu".

"To mogu biti odjeća ili predmeti koji predstavljaju vjersko obilježje, a ne hrana. To bi značilo i da, recimo, baklava predstavlja vjersko obilježje ili ispoljavanje pripadništva određenoj vjeroispovijesti, što je nemoguće i bila bi nevjerovatna teorija", kaže Jukić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije