Kamp u Tešnju zabrinuo građane: Djecu uče islamu i borbenim vještinama

Radiosarajevo.ba
Kamp u Tešnju zabrinuo građane: Djecu uče islamu i borbenim vještinama
Krajem januara na YouTube servisu objavljen je snimak u kojem Udruženje za razvoj fizičkih i moralnih sposobnosti "Asker" u Tešnju vrši podučavanje i obuku djece, što je na društvenim mrežama protumačeno kao organiziranje vehabijskog kampa.

Na snimci je moguće vidjeti djecu u rasponu od 9 do 17 godina, koji pod budnim okom trenera dobijaju islamsku poduku, ali i koji izvode vježbe slične vojnim pripremama, prenosi Dnevnik.ba.

Korisnici društvenih mreža prokomentirali su i jedan od logotipa na snimku u obliku sablje, koja je simbol borbe u islamu.

Čitav program kampa osmišljen je u formi borilačke obuke, a jedino što nedostaje cijelom treningu jeste oružje, no javnost i dalje smatra da je riječ o opasnoj obuci i kampu koji bi mogao izazvati brojne kontroverze.

Prema dostupnim informacijama NVO "Asker" ima svoje sjedište u Sarajevu, a u njemu se okupljaju pripadnici takozvanog selefijskog pokreta. Nije otkriveno da li imaju ovlaštenje roditelja kako bi djecu trenirali u ovakvom kampu, a u opisu videa navedeno je samo to da je kamp održavan početkom 2018. na jezeru Jelen, kod Tešnja, zaključuje se i izvještavanjima portala Dnevnik.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije