Maligni ruski pritisak/ Lavrov: Vidimo diskriminaciju Hrvata u BiH

17. 01. 2022. u 14:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Rusija vidi očiglednu diskriminaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini te insistira na poštivanju Daytonskog sporazuma i provođenju izborne reforme, rekao je u ponedjeljak ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

"Vidimo i mi očiglednu diskriminaciju bosanskoherceovački Hrvata, o čemu je govorio hrvatski ministar", rekao je Lavrov u Moskvi na konferenciji za medije nakon bilateralnog susreta s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Naglasio je ruski šef diplomatije potrebu provođenja izborne reforme kako bi se ta diskriminacija okončala, u skladu s Daytonskim sporazumom.

"Mogu potvrditi i da mi, kao i hrvatske kolege, zastupamo strogo poštivanje Daytonskog sporazuma", kazao je Lavrov, dodavši kako danas postoje planovi da se BiH kao država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda pretvori u unitarnu državu, čime se "demonizira i Republiku Srpsku".

Lavrov američki pristup zapadnom Balkanu smatra slikovitim budući da je Washington imenovao posebnog izaslanika za izbornu reformu, a istovremeno poziva na neuplitanje u unutarnja pitanja drugih zemalja.

SAD često optužuje Moskvu za miješanje u svoje izborne procese.

Ruski ministar istaknuo je da se sva pitanja, uključujući izbornu reformu, trebaju rješavati unutar BiH.

Grlić Radman je zahvalio ministru Rusije,"tradicionalno dobro upućene u zapadni Balkan", na razmjeni mišljenja o nužnosti poštivanja Daytonskog sporazuma, kazavši kako se Lavrov tokom susreta složio s potrebom legitimne političke zastupljenosti Hrvata u "kolektivnim tijelima, Predsjedništvu i Domu naroda" u BiH, prenosi N1


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (11)