Turković Rusima: Sretna ste zemlja s ministrom Lavrovom

3
Radiosarajevo.ba
Turković Rusima: Sretna ste zemlja s ministrom Lavrovom
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Bisera Turković

Nakon sastanka šefa diplomatije Ruske Federacije Sergeja Lavrova i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković u Sočiju je održana press konferencija.

Turković se osvrnula na potpisane memorandume i ekonomsku saradnju dvije države.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Rusija se nalazi na listi najvećih ulagača u BiHi važan je energetski partner BiH. Bh. tržište je u odnosu na rusko je izuzetno malo pa je zbog toga veliki deficit u trgovinskoj razmjeni na našoj strani. Nadamo se da ćemo pronaći način da povećamo izvoz iz BiH u Rusiju", kazala je ministrica Turković, prenosi N1

"Očekujemo da uz dobru volju Rusije da se iduće godine organizuje izložba Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Vi znate da ovaj dokument da ovaj dokument napisan prije 832 godine potvrđuje višestoljetni kontiuitet državnosti naše zemlje", dodala je.

Kada je riječ o situaciji u BiH današnji susret dolazi u važnom trenutku za BiH i cijeli region rekla je Turković i dodala:

"Upoznala sam Lavorva o svom viđenju situacije. Svi naši građani su sve više zabrinuti i uplašeni posebno nakon usvojenih zaključaka NSRS.

Realizacija zaključaka može ozbiljno da ugrozi mir i stabilnost naše zemlje ali i regiona i narušiti progres koji smo napravili u posljednjih 26 godina. Moj stav je da se sva pitanja i problemi moraju rješavati u institucijama BiH, a nikako jednostranim potezima.

Razgovarali smo o statusu OHR-a. Ruska strana se zalaže za zatvaranje OHR-a, kako bi BiH mogla da preuzme sve normalne obaveze i bude kao ostale zemlje. Sa druge strane imamo mišljenje da je prisustvo OHR-a neophodno sve dok BiH ne postane funkcionalna. Sigurna sam da će se naći rješenje koje će zadovoljiti oba viđenja.

Ruska Federacija, kao što je i danas potvrđeno, stoji čvrsto na stanovištima Daytona i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Uvjerena sam da samo na istini i pravdi i otvorenim odnosima možemo graditi bolje odnose u BiH. Sigurna sam da će Ruska Federacije kao i svi ostali poštivati demokratsku volju građana, institucije i budućnost koju kroz te institucije odaberemo.

Produbljivanje etničkih podjela nije put ka stabilnosti i miru nigdje u svijetu pa tako ni na Zapadnom Balkanu. Razgovore i dijaloge o reformama moramo vratiti u institucije BiH, to je ono što podržava većina građana BiH i to je put koji moramo izabrati.

Želim zahvaliti ministru Lavrovu na gostoprimstvu, smatram današnje razgovore krupnim doprinosom poboljšanju odnosa i podrškom stabilizaciji prilika u našem regionu i mojoj zemlji BiH. Sretna ste zemlja sa ovakvim ministrom vanjskih poslova", kazala je Turković u obraćanju novinarima.

Podsjetimo, ministrica Turković je u decembru prošle godine ugostila šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije