Turković sa Lavrovim u Sočiju: "Nemamo neriješenih odnosa"

2
F. V., L. R.
Turković sa Lavrovim u Sočiju: "Nemamo neriješenih odnosa"
Foto: Twitter / Turković s Lavrovom u Sočiju

Dopredsjedavajuća Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, sa saradnicima, boravi u posjeti Ruskoj Federaciji.

Ministrica Turković danas se u ruskom Sočiju susrela sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

Rusija je, inače, Bosnu i Hercegovinu priznala još u aprilu 1992. godine, i naredne godine bit će 30. godina od tog događaja, ali su diplomatski odnosi uspostavljeni tek 26. decembra 1996. godine.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Za pet dana će tako biti obilježena 25. godišnjica tog događaja.

Nemamo neriješenih pitanja

Ministar Lavrov poželio je dobrodošlicu ministrici Turković, čestitajući joj rođendan. Poželio joj je i dobro zdravlje, uspjeha i sreće.

"Za pet dana ćemo obilježiti uspostavljanje naših diplomatskih odnosa, 25 godišnjice. Naši saradnici pripremili su protokolarnu poruku i danas ćemo razmijeniti ove poruke. Za ovaj nedug istorijski period prošli smo naporan put, od diplomatskog međunarodnog priznanja do višeg ranga saradnje. Puno je urađeno u različitim oblastima kao što su ekonomija, investicije, humanitarna sfera", rekao je Lavrov, te dodao:

"Nemamo, prema našem mišljenju, nikakvih otvorenih i neriješenih pitanja u našim odnosima. Naši predstavnici dobro sarađuju na terenu međunarodnih organizacija i treba to da istaknemo. Mi smo zainteresirani za nastavak ovakvih odnosa sa BiH. Podržavamo temeljne principe Daytonskog sporazuma i mi smo garant ovog sporazuma".

Uz riječi zahvalnosti za dobrodošlicu, ministrica Turković je istakla kako "smatramo da je Ruska Federacija prijatelj Bosni i Hercegovini".

"Bili ste jedna od prvih zemalja koje je priznala Bosnu i Hercegovinu – dva mjeseca nakon održanog referenduma - i, kao što ste i sami rekli, obilježavamo 25. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. To znači da ste uvijek bili otvoreni i puni razumijevanja za zemlje koje su trebale podršku, te za sisteme koji su postavljeni na pravi i dogovoru naroda koji žive u BiH", istakla je Turković.

Turković je kazala da dolazi sa dobrim vijestima o otvaranju ureda Ambasade Ruske Federacije u Banjoj Luci.

"Sad je vrijeme da odete"

"Na to se pitanje dugo čekalo zbog nemogućnosti državnih institucija da rade, ali smo to konačno riješili", kazala je.

Spomenula je i druge dvije odluke koje se tiču Rusije, a na čekanju su. U pitanju su otvaranja dva centra, te je istakla da očekuje kako će to biti riješeno - čim Predsjedništvo počne opet raditi...

Također, podsjetila je na dva potpisana memoranduma između BiH i Ruske Federacije.

"Očekujemo i bilateralne kontakte na visokom nivou, o tome smo već pričali i nadam se da ćemo to imati uskoro", poručila je šefica bh. diplomatije.

Kada je ministrica Turković počela govoriti o bilateralnim sporazuma, zastala je na minutu, na što je Lavrov kazao medijima: "sad je vrijeme da odete".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije