Lavrov: Nedopustivi su vanjski pokušaji da se vode procesi unutar BiH

2
Radiosarajevo.ba
Lavrov: Nedopustivi su vanjski pokušaji da se vode procesi unutar BiH
Foto: Printscreen / Sergej Lavrov

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković danas u Sochiju, kazao je kako je BiH održiva zemlja te da su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar zemlje, piše N1.

Također je naveo da Rusija podržava odlazak OHR-a iz BiH te se prisjetio vremena kada je bio ambasador u UN-u. Kazao je, tada je BiH primljena u Vijeće sigurnosti, a sada dvadesetak godina poslije je i dalje protektorat.

“Podsjetili smo se kada sam bio ambasador u UN, tada je BiH bila nestalna članica UN, 20 godina kasnije, i dalje postoji spoljni protektorat u BiH u vidu takozvanog ureda visokog predstavnika”, rekao je Lavrov.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Vijeće za implementaciju mira još 2005. godine je donio odluku o zatvaranju Ureda visokog predstavnika, postojali su određeni uslovi, rekao je Lavrov.

“Sadašnji visoki predstavnik za nas nije legitiman, nema konsenzusa od strane konstitutivnih naroda. Nema podršku Savjeta bezbjednosti UN, nema saglasnosti u PIK-u”, rekao je Lavrov.

Stav Rusije je, naglasio je Lavrov, da se o principijelan pitanja moraju biti riješena od strane naroda u BiH, u skladu sa Ustavom. Ovaj scenarijo podržaće Ruska Federacija zaključio je Lavrov.

Lavrov je u obraćanju medijima sastanak ocijenio kao konstruktivan i sadržajan, te je podsjetio kako se susret dešava pet dana pred obilježavanje 25. godišnjice diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

On je kazao kako Rusija potvrđuje svoju podršku provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji osigurava nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet BiH, te jednakopravnost tri konstitutivna naroda i široka ovlaštenja dva entiteta.

Bosna i Hercegovina je održiva zemlja i treba biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i njegovim principima, te su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar nje”, podvukao je Lavrov obraćajući se na pres konferenciji nakon sastanka.

On je također naglasio kako je Rusija spreman dati podršku dijalogu na regionalnom nivou.

Kazao je kako su tokom sastanka pozdravili suradnju u svim sferama, politički dijalog, kao i međuparlamentarne, međuregionalne vezei partnerske odnose.

Lavrov je pozdravio i kako je rekao, bitnu odluku vlasti BiH da na zahtjev Rusije odobre otvaranje Ureda Ruske ambasade u Banjoj Luci.

Istaknuo je kao izuzetno važne ekonomske i trgovinske veze između Rusije i BiH, dodavši kako je Rusija jedan od najvećih trgovinskih i investicijskih partnera BiH. Podsjetio je kako je nakon pada trgovinske razmjene prošle godine razmjena ove godine porasla za preko 80 posto.

Također je podsjetio i na sastanke predstavnika obje zemlje iz oktobra, dodavši kako se danas razgovaralo o daljim projektima putem operatera kao što su Gazprom, Zarubezhneft i Sberbank.

Lavrov je također izrazio zahvalnost za pojačan interes među bh. građanima za rusku kulturu i jezik te najavio povećanje kvote za bh. studente na ruskim univerzitetima.

Izrazio je i zadovoljstvo oko dobre saradnje dvije zemlje na terenu UN, OSCE i Vijeća Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije