Lavić: Razgovori o Izbornom zakonu BiH vode direktno u potkopavanje države

11
Fena
Lavić: Razgovori o Izbornom zakonu BiH vode direktno u potkopavanje države
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Senadin Lavić

Izbornim zakonom protiv nezavisnosti i suvereniteta BiH! bila je tema današnje redovne sesije Kruga 99 u online formatu, o kojoj su govorili uvodničari prof. dr. Zlatan Begić i Prof. dr. Senadin Lavić.

"Svjedočimo raspravi o Izbornom zakonu u BiH. Bez obzira što formalni instituti političke participacije, kao što su izbori i parlament, funkcioniraju, oni su postali zakočeni ili se pokušavaju zasnovati na krutim etničkim kriterijima", kazao je Lavić.

Dodao je da je sasvim je izvjesno da fabricirana rasprava oko Izbornog zakona BiH direktno vodi u daljnju etničku podjelu državne teritorije i služi političkoj oligarhiji da se nametne iznad države i vladavine prava.

Održana sjednica: Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova

Održana sjednica: Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova

"Apsolutno je paradoksalno da razgovori o Izbornom zakonu BiH vode direktno u potkopavanje funkcioniranja države i razvijaju neviđenu etničku diskriminaciju među građanima, jer će neki od građana u tom aparthejdu imati nekoliko puta vrijedniji glas, i onda tu se više ne radi o demokratiji.

Cinizam je da iz europske birokratije nastupaju pojedini predstavnici i služe zagrebačkom pokušaju da se ostvari kontrola nad dijelom nezavisne države Bosne i Hercegovine prema uzoru na entitet RS kojim dominira susjedna Srbija. Ali, više niko nema prava da zanemaruje interese države BiH i popušta diskriminacijskim modelima reforme Izbornog zakona. Zato treba insistirati na punoj demokratiji i građanskom društvenom modelu kao u državama sa zapadno-evropskog prostora", zaključio je prof. Lavić.

Prof. dr. Zlatan Begić je kazao da Evropska unija danas kao i međunarodna zajednica 90-tih godina prošlog stoljeća u okviru aktuelnog pregovaračkog procesa i pristupa krizi u BiH postavila pogrešne ciljeve i prioritete pogotovo kada je riječ o izbornoj reformi u našoj zemlji, čime pokazuju tvrdi kontinuitet svoje nekonsekventne politike u BiH još od državnog osamostaljenja naše zemlje.

Istakao je da takav početni nekonesekventan pristup doveo do primjene potpuno pogrešne metodologije u pogledu vođenja čitavog procesa.

Begić je slikovito objasnio kako vidi dešavanja koje se događaju posljednjih mjeseci i kazao da je međunarodna zajednica, slikovito rečeno, kako ističe Begić, napravila svojevrsnog 'frankenštajna' od bh. države 90-tih godina prošlog stoljeća.

"Danas bi evropska unija tom 'frankenštajnu', takvog kakav je, još da odsječe jednu nogu i to našim rukama i našim alatom. To se ne smije prihvatiti", kazao je Begić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije