Lagumdžija: Za aktuelnu krizu kriva vladajuća četvorka, ali i lažna opozicija

15
Radiosarajevo.ba
Lagumdžija: Za aktuelnu krizu kriva vladajuća četvorka, ali i lažna opozicija
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Zlatko Lagumdžija

Bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH i aktuelni čelnik Političkog savjeta koalicije Zelenog pokreta i Socijaldemokrata BiH Zlatko Lagumdžija učestvovao je na okruglom stolu povodom predstavljanja programa za Opće izbore 2022. godine pod nazivom 'Manifest 7 prioriteta'.

Lagumdžija je ovom prilikom iznio kritiku na račun vlasti prozivajući ih da se ne bave globalnim krizama koje će pogoditi i BiH.

"Vladajući nemaju odgovor na ekonomsku, energetsku, prehrambenu i zdravstvenu krizu koje će nas dočekati nespremne odmah nakon izbora. Upravo iz tih razloga visoki predstavnik mora pod hitno obznaniti da neće donositi odluke o mijenjanju izbornog procesa koji udara u same temelje Mirovnog sporazumu", rekao je Zlatko Lagumdžija te je naglasio kako čitava javna debata o pitanjima izmjena zakona svega nekoliko mjeseci pred izbore dođe kao nagrada "jeftinim populistima".

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Lazović: Zašto je Schmidtov prijedlog neprihvatljiv; Podržavam hrabrog Mijatovića

Lazović: Zašto je Schmidtov prijedlog neprihvatljiv; Podržavam hrabrog Mijatovića

"Upravo se sada populisti igraju sa opravdanim nezadovoljstvom naroda, a oni su to nezadovoljstvo proizveli", rekao je naglasivši da nije sporno da u Evropi postoji “crna internacionala” koja na islamofobiji nastoji podijeliti BiH, ali u isto vrijeme ne smije se dozvoliti da im damo novu snagu svojim politikantskim ponašanjem.

Također, Lagumdžija smatra da je za aktuelnu krizu kriva vladajuća četvorka, navodeći Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ BiH), Stranku demokratske akcije (SDA), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratsku frontu (DF).

"Osim HDZ-a BiH, SNSD-a, SDA i DF-a odgovorna je i lažna opozicija, SDP i Naša stranka, koji nisu sudjelovali u pregovorima o izmjenama izbornog zakona u Neumu", pojasnio je Zlatko Lagumdžija za N1.

U EU i SAD, prema Lagumždijinim riječima, trebamo tražiti i akrivirati mnogobrojne prijatelje Bosne i Hercegovine kao države i društva zajedničkih vrijednosti.

"Koalicija SD BiH Zeleni Pokret okuplja ljude koji nisu ni u kakvim strankama već im je cilj da pokažu da se zajedno može dati nada za potrebne promjene. Zato pozivamo sve aktere izbornog procesa da u javnosti zajedno vodimo debatu o temama koje su definisane u 7 Prioriteta Manifesta 2030, a ne da se produbljavaju podjele u državi i društvu, rekao je Lagumdžija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije