Lagumdžija: Moramo se i u BiH boriti protiv "le penova" i "vildersa"

A. D.
Lagumdžija: Moramo se i u BiH boriti protiv "le penova" i "vildersa"
/ Zlatko Lagumdžija
Izbor Emmanuela Macrona za novog predsjednika Francuske pobjeda je ljudi koji vjeruju u Europu, pobjeda snaga inkluzivnog društva, protiv snaga podjela, izjavio je za Radiosarajevo.ba profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija, inače bivši ministar za vanjske poslove naše države, analizirao je pomno kretanja u Francuskoj i prije izbora, kazavši da je bio potpuno uvjeren da će Macron dobiti izbore.

"Ipak, ja sam te izbore pratio sa zebnjom. Da je Marine Le Pen pobijedila, to bi bio početak kraja Europe. To bi sigurno bio kraj proširenja EU u našem regionu. To bi nas sigurno uvelo u novu nestabilnost u Jugoistočnoj Europi u cjelini“, kazao je Lagumdžija za Radiosarajevo.ba. 

Govoreći o tome šta BiH može ponijeti iz ove Macronove pobjede, Lagumdžija je rekao "moramo osigurati pobjedu snagama inkluzivnog društva“.

"Moramo pobijediti naše 'le penove', naše 'vilderse' ili kako se već zovu. Moramo shvatiti da je dobivena jedna velika bitka, ali da 'rat' još uvijek traje, s tim da su nove bitke pred nama. Bit će važno da i u BiH uđemo u bitku protiv uzroka svega ovoga što se dešava i u Europi, a to je nejednakost“, istaknuo je Lagumdžija

On je napomenuo da se, posebno nakon migrantske krize, desila podjela političke Europe na snage inkluzivnog društva koje predvodi njemačka kancelarka Angela Merkel, te snage podjele, za koje on smatra da ih zastupaju slovački premijer Robert Fico, te mađarski premijer Viktor Orban.

"A to se sve dešavalo u vremenu kada je nejednakost postala ključna riječ, koja je mijenjala geopolitičku sliku Zapada. To je otvorilo ogroman prostor za populiste poput Le Pen. S druge strane, nije Francuska dobila samo, poslije Napoleona, najmlađeg predsjednika u svojoj historiji, ona je dobila prvi put predsjednika koji ne dolazi ni iz jedne od vodećih partija moderne Francuske. I tu je paralela sa SAD-om i pobjedom Donalda Trumpa“, naveo je Lagumdžija za Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije