Kurban-bajram: Poznato vrijeme klanjanja namaza

6
Radiosarajevo.ba
Kurban-bajram: Poznato vrijeme klanjanja namaza
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bajram-namaz u Sarajevu

Sljedeće sedmice, u srijedu 28. juna 2023, obilježava se prvi dan Kurban ili Hadži bajrama, jednog od najvećeg muslimanskih blagdana.

Rijaset napominje da su to "veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra".

Također, prema vaktiji koju je objavila Islamska zajednica Bosne i Hercegovine, bajram-namaz će se u Sarajevu klanjati u srijedu, 28. juna, u 5 sati i 44 minute.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

"Važnost ovih dana određuje klanje kurbana - tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža - dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini.

Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama - hadž - koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed", podsjeća Rijaset.

Inače, Kurban-bajram traje četiri dana.

Hadžije u ponedjeljak kreću za Mekku, evo kada se očekuje dolazak prve grupe

Hadžije u ponedjeljak kreću za Mekku, evo kada se očekuje dolazak prve grupe

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nudi i mogućnost žrtvovanja kurbana za vjernike koji nisu u prilici ovaj obred izvršiti lično u okviru svog domaćinstva. Kroz akciju "Kurbani 2023" nadležne institucije Islamske zajednice će izvršiti organizirani otkup i osigurati kurbane za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija u našoj zemlji, po jedinstvenoj cijeni od 430 KM.

Akcija se provodi uz strogo poštivanje šerijatskih normi. S kurbanima se postupa humano, u skladu s veterinarskim standardima, a cijeli proces se odvija uz konstantno prisustvo stručnih lica i imama.

Akciju otkupa i žrtvovanja kurbana Islamska zajednica organizira se na području cijele Bosne i Hercegovine, ali prvenstveno u povratničkim džematima i medžlisima, s ciljem direktne podrške domaćim uzgajivačima kojima je stočarstvo primarni izvor prihoda. Kurbansko meso se dijeli najpotrebnijim, a osim povratnicima i socijalno ugroženim u povratničkim dijelovima Bosne i Hercegovine, kurbansko meso stiže i do različitih institucija. U toku samog Bajrama veliki dio mesa se raspodijeli različitim ustanovama socijalnog, humanitarnog, zdavstvenog i obrazovnog karaktera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije