Meliha Pozderac-Memija: "Čovjek hadž ne planira, već želi, a ostvarenje slijedi kad dođe poziv"

12
Radiosarajevo.ba
Meliha Pozderac-Memija: "Čovjek hadž ne planira, već želi, a ostvarenje slijedi kad dođe poziv"
Foto: MINA / Meliha Pozderac-Memija

Najljepši poklon koji neko može dobiti sastoji se od vaspitanja, obrazovanja i vjere, i kada je to zavezano jednom lijepom, zlatnom mašnom na vrhu koje se nalazi hadž, a takav insan kroz cijeli životni period stremi tome i to doživi, to je onda vrhunac njegovog života, njegove karijere i ja se upravo sada tako osjećam - kaže prim. dr. sci. med. Meliha Pozderac-Memija, jedna od 991 žena iz Bosne i Hercegovine koje će ove godine obaviti hadž.

Ističe kako hadž s pravom predstavlja putovanje života.

"Svi koji smo sada tu, svi koji su prije nas hadž obavili, kako i oni koji nikada nisu otišli iz svog rodnog mjesta, tako i hadžije koje su obišli mnoge kontinente i nebrojeno mnogo gradova, svi imamo samo jedno putovanje života - odlazak na hadž", pojašnjava dr. Pozderac-Memija.

Nevjerojatne snimke stižu iz SAD-a, tornado poharao ovaj grad: 'Situacija opasna po život, bježite'

Nevjerojatne snimke stižu iz SAD-a, tornado poharao ovaj grad: 'Situacija opasna po život, bježite'

Ova doktorica medicinskih nauka i specijalista interne medicine nije krila oduševljenje dočekom budućih hadžija u Medini.

"Nas su dočekali na aerodromu posipajući nas laticama ruža, učeći ilahije, dočekali su nas s hurmama, sokom, kahvom… Svi smo bili toliko emotivno dirnuti da je te trenutke nemoguće zaboraviti", kazala je.

Biti u Medini, dodaje ona, jeste kao da zaboravite one koje najviše volite, a ostavili ste ih, jer u tom trenutku više volite Poslanika a.s od bilo koga.

"Radujete se ulasku u njegovu džamiju, obilasku njegovog mezara, ulaska u harem te bajkovite džamije. Blago onome ko bude počašćen da sa tolikim brojem ljudi dijeli tu radost i ta osjećanja", kaže dr. Pozderac-Memija.

Ona je ovom prilikom evocirala i sjećanja na svoje djetinstvo i rahmetli nanu hadži Hadžeru Hadžić, koja je 1964. godine na hadž putovala duže od 40 dana autobusom.

"Oni su sa ogromnim saburom prolazili to putovanje sa željom da dožive ono što danas doživljavamo mi, a nama je sada to olakšano, približeno na mnogo bolji, sofisticiraniji način. Mi smo gosti na svetim mjestima, ugošćeni na pravi način s milionima drugih ljudi", kazala je.

U Saudijsku Arabiju do sada stiglo više od milion hodočasnika na hadž

U Saudijsku Arabiju do sada stiglo više od milion hodočasnika na hadž

U tom kontekstu, te s obzirom na činjenicu da s ovolikim brojem osoba na jednom mjestu ništa nije lahko organizovati, ocijenila je kako je Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice pokazao izvanrednu spremnost i organizaciju među ovim hodočasničkim mnoštvom.

Nije krila ni oduševljenje činjenicom da veliki broj mladih osoba ove godine boravi na hadžu.

"To je meni velika satisfakcija u životu. Omladina koja dolazi, svim srcem vjeruje, odgaja nove naraštaje koji će biti pošteni, vaspitani, dobri mu’mini. Na hadž dolaze mlade generacije koje streme jednom cilju, oni idu u harem i džamiju da padnu na sedždu", kazala je dr. Pozderac-Memija.

Sretna i počašćena, jer hadž obavlja sa "sebi beskrajno dragim ljudima", poručila je kako čovjek hadž ne planira, već želi, a ostvarenje slijedi kad dođe poziv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije