Hadžije u ponedjeljak kreću za Mekku, evo kada se očekuje dolazak prve grupe

1
Fena
Hadžije u ponedjeljak kreću za Mekku, evo kada se očekuje dolazak prve grupe
Foto: Mina / Bosanskohercegovačke hadžije u Medini

Sve bosanskohercegovačke hadžije sutra će krenuti za Mekku u nekoliko različitih termina, a prve grupe će svoje odlaske za Mekku realizovati od sedam do 11 sati ujutro.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) Dževad Hadžić pojasnio je danas, 18. juna, da je ovo jedan od dva najkompleksnija zahvata koji očekuju organizatore i vodiče kada je u pitanju ovogodišnji hadž, prenosi MINA.

"Danas (nedjelja op.a.) smo završili sve naše aktivnosti. One grupe koje nisu bile na Uhudu, Kibletejnu i ostalim znamenitosti, to je danas završeno. Svi oni koji nisu bili u Revdi, to će uraditi do kraja dana i večeras. Noćas će hadžije završiti sa pakovanjem kofera, a ujutro ćemo organizovati 47 autobusa i početi spremanje za premještaj u Mekku. Sutrašnji dan je jedan od dva najteža dana u organizaciji kompletnog ovogodišnjeg hadža, ali se nadam da će sve biti uredu", rekao je Hadžić.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Na putu prema Mekki hadžije će zastati na mikatu Zul-Hulejfa radi klanjanja dva rekata namaza i nijjeta za umru.

Planirano je da se hadžije na putu do Mekke odmaraju na još jednoj lokaciji, a dolazak prve grupe se očekuje najranije prije ikindije-namaza, odnosno najkasnije do akšam-namaza, u zavisnosti od gužvi pri ulasku u Mekku.

"Očekujemo negdje u popodnevnim satima da će prve grupe stići u Mekku. U hotelima će se odmoriti, a onda u večernjim satima, kad malo sunce zađe, krenut će prema Haremu gdje će obaviti umru", najavio je Hadžić.

Hadžije će od sutra do povratka u domovinu boraviti u Mekki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije