Kučukovićeva poruka Ganibegoviću: Pacijenti umiru na tim respiratorima

5
Radiosarajevo.ba
Kučukovićeva poruka Ganibegoviću: Pacijenti umiru na tim respiratorima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić sa timom odbrane

U nastavku suđenja optuženima u aferi "Respiratori" tužilac Mirza Hukeljić nastavio je sa ulaganjem materijalnih dokaza i predočavanjem viber komunikacije, a kako bi dokazali navode iz optužnice da je premijer Fadil Novalić znao koji se respiratori nabavljaju, te kada dolaze, piše Žurnal.

Hoću da mi je savjest čista

Isti dan kada je zaključen ugovor o kupovini respiratora 3. aprila 2020. jedan od posrednika u nabavci izvjesni Edvin Kučuković uputio je tadašnjem Novalićevom savjetniku Hasanu Ganibegoviću poruku:

"Molim Vas proslijedite ovo do premijera. Hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koji su trenutno na stanju, bilo gdje. Nisu odgovarajući za ovakve tretmane. Pacijenti umiru na tim respiratorima jer im dolazi do rupture pluća. Ovakve Vam mogu nabaviti hiljadu komada po cijeni od 9.000 dolara".

Ganibegović je ovu poruku putem vibera proslijedio Novaliću.

Nastavak viber prepiske između Ganibegovića i Novalića je pomalo nejasan:

Ovaj i dalje baca ponude iz Kanade.

Tužilac Hukeljić je, između ostalog, prezentirao i dokument kojim nastoji dokazati da Federalna uprava civilne zaštite nije imala stručno tijelo koje bi evauliralo kvalitetu medicinske opreme koja je naručena. Među priloženim dokazima su i izvodi iz banaka koji potvrđuju novčane transakcije za kupovinu respiratora.

Osim navedenog, predočen je i nalaz inspektora Agencije za lijekove i medicinsku opremu koji su utvrdili da su respiratori skladišteni u šatoru i držani na paletama bez kontrole temperature i drugih potrebnih parametara, te da FUCZ nema adekvatnu opremu za smještaj i čuvanje medicinske opreme, niti uslove za skladištenje. Utvrđeno je i da vozač FUCZ-a respiratore iz Cargo centra aerodroma preuzeo bez ikakve propratne dokumentacije.

"Prijem ventilatora nije urađen u skladu sa Pravilnikom o dobroj distributivnoj praksi medicinskih sredstava", utvrdili su inspektori.

Tužitelji će sa ulaganjem materijalnih dokaza nastaviti 16. juna.

Podsjećamo, Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije