Nastavak suđenja: Novalić Hodžić, Solak i Miličević stigli na sud

9
Radiosarajevo.ba
Nastavak suđenja: Novalić Hodžić, Solak i Miličević stigli na sud
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Afera Respiratori

U Sudu Bosne i Hercegovine danas se nastavlja ročište premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina".

Fotoreporter je zabilježio dolazak optuženih na današnje ročište.

Podsjećamo, na prošlom ročištu tužilaštvo je uložilo materijalne dokaze, kojim su pokušali potkrijepiti tvrdnje iz optužnice da je optuženi Novalić osmislio plan da se novac iz budžeta protivpravno stavi na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite, za nabavku respiratora putem firme Srebrena malina.

Prezentiran je i ugovor od 3. aprila 2020. godine o kupovini 100 respiratora između "FH Srebrena malina" i Federalne uprave civilne zaštite za 10,5 miliona KM. U ovom ugovoru riječ je o respiratorima HCVE 003 koji na kraju nisu kupljeni.

Predstavljen je i izvješaj FUCZ-a koji je optuženi Solak potpisao, a u kojem je navedeno da je 3. aprila napravljen ugovor o kupovini sotinu respiratora.

Advokatica Jelke Milićević, Senka Nožica, je reagirala i kazala da u materijalu njene branjenice za ovu sjednicu Vlade FBiH, koju je navelo TUžilaštvo, nije bilo rečenice o kupovini stotinu respiratora.

Nožica je naglasila će oni naknadno prezentirati dokaz da nije bilo te rečenice u izvještaju FUCZ-a koji je dobila Milićević.

Osim Novalića, u aferi "Respiratori" optuženi su i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Podsjećamo, Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije