Afera respiratori: Novalićeva saradnica pitala komšinicu za mišljenje

10
Radiosarajevo.ba
Afera respiratori: Novalićeva saradnica pitala komšinicu za mišljenje
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je poznanica iz kabineta federalnog premijera Fadila Novalića zvala da je pita za mišljenje o kvaliteti respiratora.

Na suđenju Novaliću i drugima za zloupotrebe prilikom prošlogodišnjeg uvoza respiratora saslušana je Aida Čorbeg, specijalista anesteziologije zaposlena u bolnici u Travniku.

Ona je ispričala kako je njena komšinica Bahra Džaka, koja je zaposlena u Novalićevom kabinetu, pozvala 1. aprila prošle godine da je pita za mišljenje o određenim respiratorima, piše Detektor.ba.

Čorbeg je rekla da joj je Džaka poslala podatke o nekoliko respiratora, a da joj je ona za neke odgovorila da su uredu, dok je za dva transportna navela da nisu adekvatni. Svjedokinja je napomenula da je gledala samo specifikacije respiratora i mogućnost njihove upotrebe u jedinicama intenzivne njege za pacijente oboljele od koronavirusa.

Potvrdila je da joj je Džaka na stav o drugom transportnom respiratoru, o kojem se negativno izjasnila, odgovorila da će upoznati premijera sa njenim mišljenjem.

Čorbeg je potvrdila i da je Džaka u jednoj od poruka navela da ne zna zbog čega je „ovo“ premijer prebacio na kabinet i gdje su štabovi i stručna tijela.

Ona je navela da je Džaka više nije kontaktirala, a da je za uvoz respiratora, koji su predmet optužnice, saznala kasnije iz medija.

Na pitanje Novalićeve Odbrane da li je tu tom periodu znala uslove na svjetskom tržištu za uvoz respiratora, Čorbeg je kazala da je iz vijesti shvatila da je „trka za respiratorima“. Sa zabranom izvoza respiratora iz zemalja EU i SAD, kako je rekla, nije bila upoznata, piše Detektor.ba.

Novalić je optužen za zloupotrebu položaja prilikom uvoza respiratora sa suspendovanim direktorom Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinom Solakom, direktorom firme „F.H. Srebrena malina“ Fikretom Hodžićem, kao i samom firmom, te federalnom ministricom finansija Jelkom Miličević, kojoj se na teret stavlja nesavjestan rad.

Kao svjedok Tužilaštva saslušana je i Šejla Cilović Lagarija, stručna saradnica u Zavodu za javno zdravstvo Federacije. Ona je ispričala kako je krajem marta prošle godine sa kolegama radila analizu stanja i potreba za medicinskom opremom svih zdravstvenih ustanova u Federaciji u svjetlu pandemije koronavirusa.

Svjedokinja je navela da je, nakon što su prikupili podatke, napravili plan, koji je dostavila direktoru Zavoda Davoru Peharu. Koliko joj je poznato, plan je usvojen na Kriznom štabu Federacije.

Cilović Lagarija je potvrdila da je prikupljene podatke predstavila na sastanku kod premijera, kao i da je učestvovala u izradi prijedloga nabavke opreme sa okvirnim cijenama, piše Detektor.ba.

Ona je kazala da su u Zavodu dobijali ponude za medicinsku opremu i da su ih kopirali u tri primjerka, od kojih je jedan po nalogu direktora Pehara, dostavljan Federalnoj upravi civilne zaštite. Dodala je da Zavod za javno zdravstvo u to vrijeme nije vršio nikakve nabavke.

Nastavak suđenja je 21. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije