Danas se nastavlja suđenje u aferi respiratori: Novalić i drugi stigli na Sud

12
Radiosarajevo.ba
Danas se nastavlja suđenje u aferi respiratori: Novalić i drugi stigli na Sud
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Optuženi stigli u Sud BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti nastavljeno suđenje za aferu Respiratori.

Podsjetimo, u ovom su predmetu, za korupcijsku aferu tešku 10,5 miliona KM optuženi federalni premijer Fadil Novalić, federalna ministrica finansija Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak kao i vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić.

Novalić, Solak, Hodžić i pravnoj osobi F.H. Srebrena malina na teret se stavlja udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja, primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranjem novca, kritvorenjem ili uništavanjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenjem službene isptrave, te povredom obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević se stavlja na teret da je počinila nesavjestan rad u službi.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih krivičnih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji BiH neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Ko je Bahra Džaka

Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa.

Podsjetimo, na prošlom ročištu svoje svjedočenje nije završila Bahra Džaka, zaposlenica u Novalićevom uredu. Sutkinja Džemila Begović kazala je da će o svakom od dokaza suditi kako oni budu dospijevali, ali su tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić najavili da će predočiti materijalne dokaze koji govore o tome da je advokatima odbrane dostavljeno sve od dokaza.

Advokatica Fadila Novalića Vasvija Vidović rekla je da je ovo prvi slučaj u njenoj praksi da odbrani nisu predočeni rezultati pretresa i izuzetih dokaza tokom pretresa službenih prostorija i stana, što je tužitelj negirao.

Što se tiče svjedočenja Bahre Džake, ona je na početku zatražila da joj Sud dodijeli mjere zaštite kako bi, kaže, zaštitila zdravlje svoje porodice, zatraživši da se njeno ime ne spominje na suđenju. Međutim, sutkinja je kazala da Džaka iznosi svoje želje te da zbog nepostojanja dovoljno dokaza ne može udovoljiti njenom zahtjevu.

Prethodno su na Sudu svjedočili bivši čelnik Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, zatim direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegovi, ali i direktor firme Cubicus Denis Đulalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije