KS uspostavio dva nova registra poticaja: Važan dan za borbu protiv korupcije

5
Radiosarajevo.ba
KS uspostavio dva nova registra poticaja: Važan dan za borbu protiv korupcije
Foto: Vlada KS / Adnan Delić

Konferencija za novinare Ureda za borbu protiv korupcije i Ministarstva privrede KS povodom uspostave Registra poticaja razvoja male privrede i Registra korisnika podsticaja u poljoprivredi održana je danas u Sarajevu.

"Danas je veoma važan dan u borbi protiv korupcije u Sarajevu", najavio je Erduan Kafedžić, predstavnik Ureda za korupciju KS.

Napomenuo je da je na inicijativu ovog ureda, prihvaćeno da se usporave dva registra - poticaja razvoja male privrede i korisnika podsticaja u poljoprivredi.

"Ovo je do sada bilo jedno zaštićeno područje. Samo u roku od 2021. godine, bit će kroz registar dodjeljeno više od 13 miliona KM", rekao je Kafedžić.

Pozvao je javnost da koriste registre u analizima i istraživanjima.

"Važno je da smo uspostavili registre i da smo osvijetlili taj veoma mračni prostor sa veoma mnogo rizika", rekao je Kafedžić.

Adnan Delić, ministar privrede KS također se obratio prisutnima, te se prvenstveno zahvalio Uredu za borbu protiv korupcije.

"U Ministarstvo imamo dvije stavke koje su zakonski regulisane i tiču se samih poticaja. Ovo su poticaji koji se dodjeljuju svake godine. Ove godine su ta sredstva značajnija nego ikada i samo za poticaj maloj privredi, bit će dodjeljeno više od osam miliona KM, te za poticaj poljoprivredi više od šest miliona KM", rekao je Delić.

Poručio je kako je transparetnost preventiva korupciji.

"Mi smo zato prihvatili ovu inicijativu kako bi stvorili infrastrukturu koja je dostupna javnosti i kako bi se vidjelo gdje se troše pare. To će nam unaprijediti procese, kada je u pitanju analitičnost", poručio je Delić.

Najavio je i kako će ovi poticaji biti u online formi.

"Svaki naredni poziv i poticaj bit će unešeni u ovaj registar. Unešeno je 198 predmeta trenutno, te 46 kada je poticaj male privrede u pitanju. Cilj je nastavak transparetnosti, vraćanje povjerenja u zvanične institucije. Svi smo svjedoci da je povjerenje poljuljane i zato imamo mali broj koji se prijavljuju na poticaje. Ovo će omogućiti i analizu poticaja i rješenja. Mogu najaviti i da će se uspostaviti i online platforma", rekao je Delić.

Pojasnio je da će se svi poticaji, iznosi poticaja i korisnici moći vidjeti u registru, kao i nazive modela.

"Svrha je transparentan i vidljiv rad javnosti koji će biti preventiva u borbi protiv korupcije", poručio je ministar Delić.

Prvi podaci su dostupni već na stranici Ureda za borbu protiv korupciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije