Ministar Delić saopćio nekoliko dobrih vijesti za privrednike i zanatlije

0
Radiosarajevo.ba
Ministar Delić saopćio nekoliko dobrih vijesti za privrednike i zanatlije
Foto: Screenshot / Adnan Delić

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić obratio se javnosti kako bi saopćio nekoliko važnih informacija o aktivnostima koje provodi ovo ministartsvo.

Povod ministrovog obraćanja prije svega je bio Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata. Ovaj javni poziv raspisan je danas i na snazi je 30 dana.

Kako je kazao Delić, kriteriji su, između ostalog, da su aplikanti oni koji izrađuju proizvode starih zanata pretežno ručno, da zanatsku djelatnost obavljaju kao osnovnu, da imaju stručnost za obavljanje obrta i da se ovim bave najmanje pet godina.

"Namjena ovih sredstava jeste očuvanje i razvoj starih i tradicionalnih zanata i obrta u 2021. godini. Za ovu namjenu bit će izdvojeno 100.000 KM više nego prošle godine. ukupna sredstva tako će iznositi 250.000 KM", rekao je ministar Delić.

Nadalje je informirao o realizaciji Javnog poziva za subvenciju minimalne plaće za juni i juli 2020. godine, o kojoj je odlučeno s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa.

Delić je istakao da će biti objavljena lista svih korisnika, a za ovu namjenu je bilo planirano oko 8,6 miliona KM. No, bit će iskorišteno nešto više od šest miliona KM.

"Kriteriji su bili definisani javnim pozivom. Dana 23. decembra Ministarstvo je objavilo javni poziv. Po isteku roka, Privredna komora KS je ocijenjivala. Bilo je 4.315 prijava. Od toga, 3.321 poslovni subjekt je ispunio kriterije. Pregledom u dostavljenu dokumentaciju, utvrđeno je da 994 prijavljena ne ispunjavaju jedan ili više kriterija ili su prijave neblagovremene", pojasnio je Delić.

Tako će se ukupno za subvencije za juni isplatiti oko 3,4 miliona KM, a za juli oko 2,6 miliona KM. Delić je važnim istakao da svi koji su odbijeni, imaju rok žalbe koji traje sedam dana, počevši od danas.

Delić je informirao i o Odluci o podsticanju poljoprivredne proizvodnje za 2021. godinu, koji treba biti objavljen danas.

On je iznio i još jedne vijesti koje će obradovati privrednike, a tiču se smanjenja parafiskalnih nameta

Delić je dodao da je Vlada KS je, polazeći od opredjeljenja za ukidanje određenih parafiskalnih nameta, odobrila izmjene Zakona koji se umanjuje naknada pravnim subjektima za općekorisne funkcije šuma.

"Ovo će biti upućeno u Skupštinu po skraćenom postupku. Umjesto 0,7 posto, ide 0,03 posto od ukupno ostvarenog tromjesečnog prihoda. Želimo da rasteretimo privredu, ali samo onoliko da šumski eko sistem ne ostane okrznut. Godišnje se od ovoga sakupljalo oko šest miliona KM. Ovim umanjenjem će privrednici biti rasterećeni za tri miliona KM. Eko sistem ne smije biti okrznut. Ako bude nedostajalo sredstava bit će izdvijena iz redovnog budžeta Vlade KS", ukazao je Delić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije