FBiH: Za 24 sata 29 novooboljelih, zabilježen i prvi slučaj u staračkom domu

Radiosarajevo.ba
FBiH: Za 24 sata 29 novooboljelih, zabilježen i prvi slučaj u staračkom domu
FOTO: Fena / Sa konferencije za novinare

U protekla 24 sata u Federaciji BiH je testirano 750 osoba, od kojih je kod 29 test bio pozitivan na COVID-19, kazao je član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Time je broj oboljelih u FBiH narastao na  663 osobe.

Na kućnom liječenju je oko 450 osoba, njih 90 je na bolničkom liječenju, a oko 30 na liječenju u izolatoriju. 

Među zaraženim je i 58 ljekara

Zabilježen je i prvi slučaj zaraze u staračkom domu.

"U staračkom domu u ZDK smo imali slučaj, jednu pozitivnu osobu. Testirana  je i osoba iz iste sobe i ona je negativna. I 24 osobe koje pružaju uslugu u domu su također negativni", rekao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Istakao je da je posebno važno da sve socijalne ustanove i starački domovi provode sigurnosne mjere, mjere lične zaštite, da organiziraju smjene tako da se što manje stvori mogućnost unosa virusa.

Od posljedica novog soja koronavirusa u FBiH je do sada umrlo 26 osoba, većinom starijih od 65 godina. Izliječen je 61 pacijent.

"Naše provedene mjere su na neki način urodile plodom. Nemamo velikih iskakanja u broju novooboljelih tako da nam to govori da smo na pravom putu u kontroli pandemije", istakao je Pehar.

Napomenuo je da ima i općina u kojima nije zabilježen nijedan slučaj zaraze.

"Rrazloge možemo nagađati, počevši od veličine općine", dodao je Pehar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije