Krizni štab HNK: Virus ugrožava zdravstveni sistem

Radiosarajevo.ba
Krizni štab HNK: Virus ugrožava zdravstveni sistem
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Tokom protekla 24 sata u SKB Mostar testirano je 118 osoba od čega je u HNK pozitivno devet osoba - u Čitluku osam, a u Mostaru jedna. U Covid 19 bolnici trenutno leži 27 bolesnika, deset u respiracijskom centru i 17 u izolacijskom bloku u kojem leže srednjeteški bolesnici.

Pacijentica u oporavku Dr. Siniša Skočibušić ispred Covid bolnice, istaknuo je kako je jedna pacijentica u oporavku, što je, kako je istaknuo, svakako pozitivna vijestu ovim vremenima.

''Stanje je trenutno zadovoljavajuće u našoj Covid-bolnici i uz puno truda liječnici i svo osoblje ulažu svoj fizički i psihički trud kako bi svima pomogli'', rekao je dr. Skočibušić.

Epidemiološko stanje u HNK zasad je nepromijenjeno, no virus ugrožava zdravstveni sistem. U Domu zdravlja Čitluk dva su zdravstvena radnika pozitivna na koronavirus, u Domu zdravlja Čapljina četiri 4 zdravstvena radnika i tu se očekuje porast. U SKB Mostar, na kraju marta, zabilježeno je 36 radnika koji su bili u samoizolaciji od čega je njih dvoje bilo pozitivno. Od početka aprila u samoizolaciji je bio 31 zdravstveni radnik, od čega je njih 11 pozitivnih s različitih odjela i jedan je hospitaliziran, piše Bljesak.

Riječ je uglavnom o porodičnim kontaktima. Klastera nema više Za vikend je potvrđeno šest novih slučajeva - tri liječnika i tri sestre s Odjela za ortopediju. Tokom dana bit će određena samoizolacija za djelatnike s tog odjela.

''Klastera više nema nigdje, već neko vrijeme radi se o lokalnoj transmisiji. Pacijente više ne svrstavamo u klastere'', rečeno je.

Rečeno je kako je veliki nedostatak opreme u cijeloj zemlji, ali da zahvaljujući trudu odgovornih u SKB Mostar kao i brojnim donatorima.

''Svaki tjedan dobijamo nove količine testova i zaštitne opreme koje zasad zadovoljavaju naše potrebe. 30 tisuća testova je određeno za SKB Mostar koje koristimo za HNŽ i županije koje gravitiraju našoj bolnici, a očekujemo i druge kontingente testova i ostalog materijala za naše djelatnike'', rekao je liječnik.

Izolatorij u Mostaru Mostarski izolatorij, s kapacitetom od 100 kreveta, smješten u Rodoču, je započeo s radom. Trenutno se u njemu nalaze tri bolesnika. Dva iz HNK-a i jedan iz ZHK-a. Svi bolesnici su pod medicinskom nadzorom i dobro se osjećaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije