Koronavirus u Sarajevu: Krizni štab saopćio ohrabrujuće vijesti

4
Radiosarajevo.ba
Koronavirus u Sarajevu: Krizni štab saopćio ohrabrujuće vijesti
Foto: Press KS / Adem Zalihić

Predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo obratili su se javnosti i informirali o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu. 

Kako je kazao direktor Hitne pomoći i član Kriznog štaba dr. Adem Zalihić, novozaraženo je 276 osoba, a uzorci su uzimani u periodu od 12. do 15. novembra. Analizirana su 802 uzorka. 

Izliječenih u posljednja 24 sata je 283, što je Zalihić okarakterizirao ohrabrujućim podatkom. 

"Ovaj podatak ipak raduje, ovo je prvi put u posljednje vrijeme da je više izliječenih, nego novozaraženih", kazao je Zalihić. 

Nažalost, kako je kazao Zalihić, u posljednja 24 sata prijavljeno je pet smrtnih slučajeva. 

Broj hospitaliziranih pacijenata je 378, od čega KCUS (sve klinike uključujući izolatorij Podhrastovi) 270, a Opća bolnica ”Prim.dr. Abdulah Nakaš” 108. Na respiratoru na Podhrastovima je pet pacijenata, a otpušteno s hospitalizacije u protekla 24 sata, 10 slučajeva.

Ukupan broj do sada zaraženih u KS je 15.761. Ukupno izliječenih u KS je 9.432, a aktivnih 6.141. Ukupan broj smrtnih slučajeva je 188. Aktivnih izolacija za period od 2. do 16. novembra je 6.689.

”Ono što je ohrabrujuće je da je tzv. r-koeficijent u posljednjih pet dana u padu i on iznosi ispod jedan, što je jako dobar pokazatelj da bismo se možda mogli polako nadati da ova epidemija ili sadašnji val epidemije u KS jenjava. Također, sedmodnevna incidenca, broj novozaraženih u sedam dana na 100.000 stanovnika, je u padu”, rekao je Zalihić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije