Krizni štab KS uočio kršenje naredbi: Građani i dalje rade ono što je zabranjeno

8
Radiosarajevo.ba
Krizni štab KS uočio kršenje naredbi: Građani i dalje rade ono što je zabranjeno
Foto: Press služba KS / Kemal Beganović

Donijeli smo nove naredbe, ali smo primijetili određeno nepoštivanje tih naredbi, i o tome će se Krizni štab KS odrediti u narednim danima, upozorio je danas Kemal Beganović, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

"I dalje se obavljaju određene aktivnosti koje nisu dozvoljene. To se odnosi na rekreativne sportove, grupne treninge. Ljudi i dalje igraju nogomet u zatvorenom prostoru. To je zabanjeno, mjesto je velikog rizika", istakao je Beganović.

Dodao je da Krizni štab i dalje apeluje na sugrađane da je nošenje maske obavezno.

On je prezentirao i dnevne podatke.

Nakon analize 1.752 uzorka, prikupljena u periodu od 2. do 7. novembra ove godine, među kojima se nalaze i zaostali testovi iz JU Dom zdravlja KS koji su obrađani u privatnim laboratorijama, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 665 novozaraženih osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripadaju 334 zaražene osobe, odnosno 50,20 posto, i u samoizolaciji od ranije.

"Bili su određeni zaostaci. Od sutra bi rezultati mogli stizati od 24 do 48 sati, uz dinamiku koja bi bila brža", rekao je Beganović, osvrćući se na analizu zaostalih testova.

U isto vrijeme, 177 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

U izolatorijima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (100) i Općoj bolnici (82) hospitalizirane su 182 osobe, od kojih šest koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

U protekla 24 sata, sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je šest osoba.

Nažalost, desio se i jedan smrtni ishod u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 143.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 5.418 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 7. novembra ove godine ukupno je registrovano 12.498 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 6.937 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

U periodu od 24. oktobra do 8. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 5.753 samoizolacije.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ponavljaju kako se osobe svih starosnih doba mogu zaraziti koronavirusom, zbog čega pozivaju sve građane Kantona Sarajevo da budu odgovorni i slijede savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije