Krizni štab Kantona Sarajevo zatražio hitnu mobilizaciju!

Radiosarajevo.ba
Krizni štab Kantona Sarajevo zatražio hitnu mobilizaciju!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dom zdravlja Sarajevo

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo zatražio je i predložio hitnu mobilizaciju svih kapaciteta javno-zdravstvenih ustanova u KS s ciljem ispomoći ustanovama primarnog nivoa zdravstvene zaštite, kao i bolnicama.

Naložena je i hitna revizija Kriznog plana pripravnosti u uslovima epidemije koronavirusom u Kantonu Sarajevo, sa stepenasto razrađenim opcijama postupanja u više mogućih scenarija razvoja epidemije, sa aspekta postupanja primarne zdravstvene zaštite i proširivanja hospitalnih kapaciteta.

"Štab je formirao operativno tijelo, čiji zadatak je upravljanje dodatnim kapacitetom – stacionarom za opservaciju COVID pacijenata, i na čijoj uspostavi se radi.

Ovo tijelo čine predstavnici četiri ustanove, i to: JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć, JU Zavod za medicinu rada KS i JU Zavod za javno zdravstvo KS.

Svi stručni, administrativni i logistički kapaciteti Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva KS, kao i drugih institucija Vlade Kantona Sarajevo bit će na raspolaganju ovom tijelu", saopćeno je danas iz Press službe Kantona Sarajevo.

Istaknuto je da će operativno tijelo biti u obavezi da sačini prijedlog angažovanja i mobilizacije svih neophodnih kadrova i zdravstvenih ustanova u KS.

"Jedan od zadataka ovog tijela bit će i utvrđivanje i realizacija svih neophodnih predradnji za uspostavu stacionara za opservaciju COVID pacijenata.

Ovaj stacionar će imati kapacitet do 100 mjesta, a u pripremu njegove uspostave uključen je UNDP koji pruža logističku podršku, kao i Civilna zaštita KS, koja je u obavezi da pripremi krevete, pregrade i drugu neophodnu opremu", saopćeno je.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS će, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, sačiniti sve neophodne protokole postupanja sa COVID pacijentima u stacionaru.

Istaknuto je i kako su za angažovanje dodatnog kapaciteta za opservaciju i izolaciju pribavljene sve neophodne saglasnosti, kao i saglasnost federalnog ministra zdravstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije