Krizni štab KS: U posljednja 24 sata četiri pozitivna slučaja, 19 hospitalizirano

Radiosarajevo.ba
Krizni štab KS: U posljednja 24 sata četiri pozitivna slučaja, 19 hospitalizirano
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / KCUS

Krizni štab Kantona Sarajevo na današnjoj press konferenciji Aida Pilav je kazala da je u protekla 24 sata tstirano 58 osoba, pozitivnih je bilo četiri. Broj hospitaliziranih je 19, a jedan sugrađanin je na respiratoru.

"Kumulativni broj od 30. januara do 12. aprila je poizitivnih 80 slučajeva, a smrtnih ishoda je bilo četiri. Ukupan broj zadravstvenih radnika kojima je potvrđeno oboljenje je šest. Gledajući ove brojeve, želim da skrenem pažnju da je važno da nemamo veliki broj kod zdravsvenih radnika, ali itekako moramo biti oprezni. 

Vezano za grupu iz Italije koja je smještena u karantin o tome kada će biti pušteni, stigla nam je preporuka iz WHO-a da karantin može trajati 14 dana. Očekujemo da će rješenje biti u toku današnjeg dana, a prekid karantina će biti sa današnjim danom, odnosno mogli bi biti sutra pušteni", kazala je Pilav.

 Sve karantinske mjere su propisane od strane Federalnog minsitarstva zdravstva, a kantoni nemaju nikakve zakonske pretpostavke za puštanje ili prekidanje karantina.

 Komandantica štaba civilne zaštite KS Nihada Glamoč istaknula je da je u 130 osoba u karantinu u studentskom domu Bjelave, a u prinudnoj izolaciji je pet osoba koje su kršile mjere koje su im izrečene.

"Započeto je vanredno pranje i dezinfekcija kontejnera na području KS, te je počelo treće pranje i dezinfekcija javnih površina. 1800 sugrađana je prijavljeno na biro od dana proglašenja", rekla je Nihada.

Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova KS je rekao da je otprilike prije 15-tak dana imala 101 lice koje je kršilo mjere samoizolacije, a sada u ovom trenutku imamo 10, što je velika razlika.

"Prije 30-tak minuta su još dvaa lica dovedena i smještena su u prisilnu izolaciju, tako da imamo sedam osoba. Informacije koje imamo sa terena da se nekoliko stotina osoab u kampu za migrante u Blažuju potuklu. 20 lica je povrijeđeno, jedno teže povrijeđeno, u ovom momentu traje uviđaj. U proteklom vikendu imaali smo veliki broj naših sugrađana da se naši sugrađani ne pridržavaju izdatih mjera na brojnim izletištima, te smo imali nekoliko verbalnih sukoba između onih koji se pridržavaju i onih koji se ne pridržavaju", kazao je Jusko.

Ministar Jusko je istaknuo da su se pojedini žalili da su im policajci kvarili doživaljaj na izeltištima svojim prisustvom i dodao je da će ih morati razočarati, jer će biti još više policije.

"Od sedam lica koja su prisilnoj izolaciji. Jedno je vozilo biciklo po cijeli dan, ne treba biti ekspert ali možemo pretpostaviti samo gdje je sve bilo. Druguo lice je otišlo u Neum i boravilo tri dana u Neumu, što govori koliko osbe koje su potencijalno pozitivne mogu biti mobilne i širiti virus. Jasna je naredba i moram oje svi zajedno pridržavavti. Određeno broj građana nam se žalio da se pojedini kupci ne pridržavaju mjera, kupci ulace bez ikakve zaštite i sasvim je normalna reakcija naših sugrađana, a apelujem na zaštitarske agencije da rade svoj posao i ne dozvoljavaju ljudima da ulaze bez opreme i budu kupci", poručio je Jusko i dodao:

"Ne želimo da gledamo naše sportske dvorane kao mrtvačnice. Apelujemo na sve građane da se pridržavaju, ne želimo da dođemo u poziiju da imamo policijski sat u toku cijelog vikenda, ne želimo da se zaustavi život. Zbog nedisciplinovanih građana možda buemo u situaciji da neki od narednih vikedna bude zabranjeno kretanje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije