Fahrudin Solak o ublažavanju mjera i uvođenju cjelodnevnog karantina za 1. maj

Radiosarajevo.ba
Fahrudin Solak o ublažavanju mjera i uvođenju cjelodnevnog karantina za 1. maj
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Fahrudin Solak načelnik štaba Civilne zaštite FBiH kazao je da se kontinuirano prati cijela situacija, te da se u skladu s tim rade analize, kako se dalje ponašati.

"Dosta je planova u budućnosti, šta i kako raditi, prije svega u popuštanju nekih mjera. Svakako ćemo pratite kolege iz Ministarstva zdravlja i u skladu s tim ćemo odlučivati. Ima razloga za optimizam, vidimo da je situacija poprilično dobra. Velika većina naših sugrađana se pridržava mjera koje su na snazi", rekao je Solak.

On je istaknuo da će se pratiti preporuke iz Svjetske zdravstvene organizacije i naših stručnjaka.

Penzioneri su poštovali upute, istaknuo je Solak i dodao da definitivno ima prostora za ublažavanje mjere za penzionere i djecu.

"Imamo dobre rezultate i mislim da ima prostora za napredak, tako da vrlo moguće da uskoro usvojimo nove mjere", kazao je Solak.

Preporuke WHO-a su vrlo jasne, istaknuo je Solak i dodao da oni ne biraju preporuke kao sa švedskog stola, kao što neki tvrde.

"Mi maske nosimo da bi štitili druge i policija apsolutno kontroliše taj dio. Mjera je vrlo jasna i maske moraju pokrivati i nos i usta", rekao je Solak.

Solak je odgovorio i na pitanje o tome da li će doći do promjene policijskog sata i zbog predstojećeg mjeseca Ramazana.

"Mjera o policijskom satu će se još razmatrati, poručio je Solak i dodao da je rano za govoriti o tome da li će doći i kada će doći do promjene. Mi smo razgovarali nevezano za Ramazan o promjeni, ali još je sve rano za govoriti", rekao je on i dodao:

"Mi smo već sa kolegama razgovarali da se uradi analiza svih djelatnosti koje su pod sankcijama i mislim da imamo razloga da vjerujemo u optimizam. Ako sve bude zadovoljavajuće u narednom periodu, mogu se promijeniti odluke o zabrani rada za neke djelatnosti".

Na pitanje novinara o mjerama za 1. maj i 24 satnom karantinu, on je kazao da nije još uvijek razmatrano, ali ako bude bilo potrebe možda se uvedu neka ograničenja o kretanju.

"Mi smo već intenzivno razgovarali od prošle sedmice na ovamo o otvaranju pojedinih objekata. Razgovaralo se o manjim trgovinama, frizerskim salonima. Razgovarali smo o poštivanju mjera, pa recimo da u frizerskim salonima bude određena pregrada, da frizeri koriste svu zaštitnu opremu, da ne bi došlo do širenja zaraze. Kolege epidemiolozi će dati svoje posljednje mišljenje, kada će se pojedine grane puštati u rad i kako. Svakako je tu dosta drugih djelatnosti o kojima smo razgovarali, o svakoj eventualnoj naredbi se razgovara, napravit će se protokol da oni koji određenu djelatnost otvaraju. Nadamo se da ćemo imati dobre rezultate i da će se u većini mjera moći popustiti. Ne može se ništa preko noći uraditi, ići će se postepeno", istaknuo je Solak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije