Solak o ukidanju mjera, otvaranju kafića i požarima u FBiH

Radiosarajevo.ba
Solak o ukidanju mjera, otvaranju kafića i požarima u FBiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Gužve za plaćanje računa u Sarajevu

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite i načelnik Federalnog štaba kazao je da je situacija sa požarima na području Federacije BiH pod kontrolom te su već ugašeni

"Pored svih apela, naši sugrađani su ponovo zapalili staru travu i korov, te su požari izmakli kontroli. Na svu sreću naši vatrogasci su brzo djelovali i riješena je situacija"; kazao je Solak.

On je istaknuo da se građani poprilično pridržavaju mjera koje su izdate u svrhu sprječavanja širenja novog soja koronavirusa, te da je situacija dobra.

"Sad za sad ove mjere koje su na snazi će biti primjenjivane do 30. aprila. Razmatram ćemo situaciju da li ćemo morati ukidati neke mjere ili uvoditi neke mjere. Pratit ćemo situaciju i u Evropi, te preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Život teče normalno i nije zaustavljen. Nema mjesta da se opustimo, moramo biti na oprezu i moramo koristiti sva ona sredstva zaštite koja koristimo i držati socijalnu distancu", rekao je Solak.

Solak je na tvrdnju da će kafići proraditi od drugog maja kazao je da je još uvijek rano da se govori o datumima, te da niko od nadležnih nije stavio takve stvari kao mogućnost.

"Konkretno da bi kafei ili slične djelatnosti proradile drugog maja, još uvijek je rano o tome govoriti", zaključio je on.

Prerano ukidanje vanrednih mjera može da znači da možemo imati nekontrolisano širenje virusa ili uvoza virusa iz vana.

"Mislim da je rano pričati o nekim velikim popuštanjima. Mislim da nam se ne mogu desiti scenariji kao u nekim evropskim državama. Gledali smo rast broja umrlih i oboljelih u Italiji recimo, ali mislim da se kod nas ne može desiti taj scenariji jer smo uveli mjere na vrijeme", kazao je Solak.

O mjerama koje bi ostale na snazi i nakon vanrednog stanja on ističe da su to najvjerovatnije socijalna distanca, zaštitne maske one koje će najvjerovatnije biti ukinute posljednje.

Respiratori koje je najavio premijer Federacije BiH još uvijek nisu stigli, ali sva je procedura u toku i očekujemo ih brzo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije