Krizni štab FBiH odlučio o mjerama za novogodišnje praznike

4
Radiosarajevo.ba
Krizni štab FBiH odlučio o mjerama za novogodišnje praznike
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Press konferencija Kriznog štaba FBiH

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva danas je raspravljao o epidemiološkoj situciji, te mjerama za novogodišnje praznike koje stupaju od ponedjeljka.

Goran Čerkez, član Kriznog štaba FBiH, kazao je da su se osvrnuli na epidemiološku situaciju.

"Pravimo presjeke svake sedmice. Evidentno je da smo situaciju u potpunosti stabilizovali. Neću da kažem da je poboljšana jer u ovakvim situacijama krize malo nedostaje da se preokrene, ali pad je novih slučajeva je preko 10 posto, broj hospitalizoranih pada preko 13 posto i broj ljudi na respiratoru između 50 do 60 se kreće. Broj smrtnih slučajeva je u opadanju i možemo reći da smo situaciju u potpunosti stavili pod kontrolu bez lockdowna koje zemlje u regionu uvode", dodao je Čerkez.

Istakao je da su raspravljali o mjerama za praznike.

"Stava smo jednoglasnog da mjere koje sada postoje trebaju i ostati. Jedan dan veselja i dva dana, a da propadne cijeli januar ili doživi goru situaciju- nema čovjeka koji bi sebi to dozvoliio.

Čekaju nas još dva zimska mjeseca gdje je za očekivati da će situacija biti teška, ali smo odlučili da ostanu ove mjere", kazao je Čerkez.

Istakao je da, tako, hoteli mogu raditi za svoje goste, ali do 23 sata.

"Do tad rade i ugostiteljski objekti i za goste hotela. Pozvali smo da nema organizovanog slavlja Nove godine. Ali to ne znači da nema iza ponoći, već nema ni prije ponoći. Da će neko slaviti Novu godinu na određenim lokacijama od 20 do 23 sata, to nije dozvoljeno. To bi bilo u suprotnosti s mjerama", rekao je Čerkez.

Podsjetimo, osnovne epidemiološke mjere su nošenje maski preko nosa i usta, držanje distance od dva metra, i to i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, zatim održavanje higijene površina i češće pranje ruku...

Čerkez je naglasio da su pozvali sve da se Nova godina slavi porodično, te da je to preporuka, a ne naredba.

"Svako miješanje je potencijalni rizik za prenošenje koronavirusa", dodao je Čerkez.

On je rekao i da će u nedjelju stupiti i mjere koje se tiču skijaških centara.

"Najvažnije je da se napravi određeni red, razmak, na ski žicama", rekao je Čerkez. 

On očekuje i veću podršku policije i inpekcije za vrijeme praznika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije