Čerkez o dočeku Nove godine: Ne znam ko im je to dozvolio

1
Radiosarajevo.ba
Čerkez o dočeku Nove godine: Ne znam ko im je to dozvolio
Foto: Dž. K. / A. K. /Radiosarajevo.ba / Goran Čerkez

Pomalo nevjerovatno zvuči informacija kako će u jeku pandemije koronavirusa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, biti organizovan doček Nove godine u pojedinim ugostiteljskim objektima. Ali je istinita.

Pandemija koronavirusa zaustavila je novogodišnju euforiju u BiH. Nema praznične atmosfere kao prethodnih godina, no neki hoteli i klubovi odlučili su organizovati svečani doček 2021. godine, uz muziku uživo i gala večere, prije svega za goste koji su smješteni u njihovim objektima, piše Radio Slobodna Evropa.

Obećavaju da će poštovati epidemiološke mjere, počevši od rasporeda stolova. U nekim hotelima pojašnjavaju da će gosti moći plesati samo uz svoj stol.

Iz Kriznog štaba Federacije BiH istakli su da su postojeće mjere i dalje na snazi. One, između ostalog, podrazumijevaju da u zatvorenom prostoru ne može biti više od 30 osoba, a zabrana kretanja starta od 23 sata navečer i traje do pet sati ujutro.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH i član Kriznog štaba, na pitanje da li je hotelima dozvoljeno organizovati doček Nove godine kaže da ne zna ko im je to dozvolio.

"To nije moja stvar, ko je njima dozvolio i ostale stvari. Vi znate da su mjere još uvijek na snazi. Da li će se mijenjati ili ne, još uvijek ne znam, ali najvjerojatnije neće", dodao je Čerkez.

Odgovorio je i da Krizni štab ne može zabraniti organizovane proslave Nove godine u hotelima i klubovima.

"Imaju ministarstva unutrašnjih poslova, imaju inspekcije. Na pogrešnoj ste adresi. Mi donosimo mjere, mjere imamo na snazi, nismo nove donijeli. To je to. Za Novu Godinu još ništa nismo raspravljali. Javno smo rekli da je velika vjerovatnoća da će iste mjere biti produžene. I tu smo sve završili. Nikome saglasnost nismo davali. Ko radi, radi, to je njihov problem", naglasio je Čerkez.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo najavili su da će inspektori obilaziti objekte koji su najavili proslave kako bi utvrdili da li se poštuju propisane mjere i naredbe kriznih štabova.

Za novogodišnju noć pripremaju se i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

"Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo poduzima planske aktivnosti na području Kantona Sarajevo koje se, između ostalog, odnose i na predstojeće novogodišnje praznike, te će postupati u skladu sa svojom nadležnošću vezano za aktuelne naredbe Kriznih štabova koje su donesene povodom postojeće epidemiološke situacije uzrokovane pojavom korona virusa", naveli su u saopćenju.

Ni Krizni štab KS nije razmatrao mogućnost organizovanih proslava Nove Godine.

Adem Zalihić, član kantonalnog kriznog štaba i direktor Hitne pomoći Sarajevo, smatra da je organiziranje novogodišnjih dočeka sa većim brojem građana potpuno neodgovorno.

"Razumijem potrebu da ljudi proslave novogodišnju noć, ali moramo uzeti sve činjenice u obzir. Bilo bi vrlo nezahvalno preopteretiti medicinsko osoblje koje će dežurati cijele noći, a s druge strane dovesti do mogućnosti širenja pandemije u Kantonu Sarajevo", kazao je Zalihić za RSE.

Mjere Kriznog štaba FBiH donesene su 7. decembra i vrijede 14 dana, nakon toga će štab razmotriti da li će biti uvođenja novih, ukidanja nekih mjera ili će postojeće ostati na snazi.

Prema tim mjerama, ograničava se kretanje stanovništva na cijelom teritoriju FBiH od 23 do 5 sati.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa, uz poštivanje distance od minimalno dva metra, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije