Krizni štab FBiH donio novu preporuku za stanovništvo

Radiosarajevo.ba
Krizni štab FBiH donio novu preporuku za stanovništvo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Opća bolnica

Zbog usložnjavanja situacije u vezi s koronavirusomKrizni stožer/štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je novu preporuku za stanovništvo većeg bh. entiteta.

Naime, preporučuje se stanovništvu na području Federacije BiH, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

Isto tako, oni preporučuju da u uvjetima COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH koja se pogoršava stanovništvo obrazi pažnju i na Naredbu Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 25. jula 2020. koja je već na snazi.

Među najznačajnijim mjerama za stanovništvo navodi se ograničenje okupljanja na 50 ljudi u zatvorenom i 100 na otvorenom prostoru, a rad ugostiteljskih objekata ne smije biti duži od 23 sata.

Naredbom je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno jedan metar, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Ukoliko su u planu određene proslave, organizator je dužan izvršiti prijavljivanje održavanja skupa sukladno propisima o javnom okupljanju, kao i kriznim stožerima kantonalnih/županijskih ministarstvima zdravstva.

Također, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kao i inspekcijama organiziranim pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu/županiji, odnosno mjerodavnim općinskim i gradskim inspektorima naloženo je da kontinuirano kontroliraju provođenje Naredbe u dijelu koji se odnosi na striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH za sve one na koje se preporuke odnose, te sukladno svojim ovlastima poduzimaju mjere iz okvira svoje mjerodavnosti, koja uključuje pokretanje krivičnih prijava protiv počinitelja za koje se postavi osnovana sumnja da ne izvršavaju naredbe u uvjetima pandemije COVID-19 za krivična djela kažnjiva po Krivičnom zakonu Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije