Oglasio se Krizni štab Ministarstva zdravstva KS: Kažnjavati one koji ne nose maske!

Radiosarajevo.ba
Oglasio se Krizni štab Ministarstva zdravstva KS: Kažnjavati one koji ne nose maske!

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo poziva na dosljednu primjenu odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te kažnjavanje njegovih prekršilaca.

Podsjećaju da je 17. jula ove godine na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine proglašena epidemija izazvana novim koronavirusom. Proglašenje epidemije podrazumijeva poštivanje svih naredbi kriznih štabova i zakonskih odredbi definisanih u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH. U njihovom saopćenju se kaže:

"Naredbom Kriznog štab Federalnog ministarstva zdravstva od 26. juna ove godine propisano je obavezno korištenje zaštitnih maski za lice. Postupanje u suprotnosti sa mjerama iz ove naredbe predstavlja kršenje odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH i povlači sve zakonom propisane sankcije protiv prekršilaca (Službene novine FBiH br. 29/05).

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS smatra potrebnim započeti sa dosljednom primjenom odredbi navedenog Zakona, te kažnjavanju prekršilaca Naredbe o obaveznom korištenju zaštitne maske na propisanim mjestima.

Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju da osobe sa simptomima koji ukazuju na COVID-19 nose medicinsku masku, samoizoluju se i zatraže savjet ljekara čim počnu da se osjećaju loše zbog potencijalnih simptoma, čak i ako su ti simptomi blagi. U simptome spadaju: groznica, kašalj, zamor, gubitak apetita, kratak dah i bol u mišićima. Navode se i ostali nespecifični simptomi, kao što su: bol u grlu, nazalna kongestija, glavobolja, dijareja, mučnina i povraćanje. Također su prijavljeni gubitak osjećaja mirisa i okusa prije početka respiratornih simptoma.

Član 3. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH normirao je da je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave - općina, kantona i Federacije BiH, kao i zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nosilaca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih lica.

Članovima Zakona o zaštiti stanovništva FBiH od zaraznih bolesti od člana 65 do člana 70 propisane su kaznene odredbe, a kažnjavanje obavljaju inspekcijski organi, zbog čega ih pozivamo da dosljedno primjene zakonom definisane kaznene odredbe prema kršiteljima.

Ujedno pozivamo medije, kao i pojedince, da se informišu samo iz relevantnih, zvaničnih i provjerenih izvora, kao i da se suzdrže od širenja neprovjerenih informacija, panike i lažnih vijesti. Posebno pozivamo pojedince, laike bez formalnog medicinskog obrazovanja, da se suzdrže od javnog iznošenja stavova i savjetovanja o načinu uzimanju lijekova, koji se inače izdaju kontrolisano na recept i koriste pod kontrolom ljekara ili farmaceuta. Osobe koje su laici često opažaju zdravlje i bolest na potpuno drugačiji način od zdravstvenih stručnjaka, posebno ljekara. Zdravstveni stručnjaci najčešće imaju biomedicinsko razumijevanje bolesti i zdravlja, što je u suprotnosti, a ponekad i u konfliktu sa opštim laičkim objašnjenjima.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo poziva građane da izbjegavaju okupljanja u zatvorenim prostorima, velika grupisanja bez distance i bez upotrebe zaštitne maske na otvorenom, kao i poseban oprez tokom godišnjih odmora i putovanja", poručuju iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije