Krišto iz Brisela: 'Očekujem da BiH konačan datum otvaranja pregovora dobije do kraja godine'

4
Radiosarajevo.ba
Krišto iz Brisela: 'Očekujem da BiH konačan datum otvaranja pregovora dobije do kraja godine'
Foto: Vijeće ministara BiH / Borjana Krišto i Oliver Varhelyi

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyiem, kopredsjedavala je Drugog političkim forumom na visokom nivou između EU i Bosne i Hercegovine koji se u utorak, 5. decembra, održao u Bruxellesu, radi nastavka praćenja provedbe nužnih reformi koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Europska komisija.

Tokom susreta svi učesnici su informirali komesara Varhelyia o postignutim rezultatima i evidentnim koracima u vezi s njihovim nadležnostima u periodu nakon održavanja 1. političkog foruma na visokom nivou između BiH i EU u Sarajevu. Razgovarano je i novom EU Planu rasta za regiju Zapadnog Balkana.

Predsjedavajuća Krišto je se u svojoj izjavi za medije rekla kako sama brojnost delegacije zvaničnika Bosne i Hercegovine, koja je u Bruxelles stigla s usaglašenim tekstom zaključaka, govori o apsolutnoj opredijeljenosti i posvećenosti kada je u pitanju EU put naše zemlje.

Iz Tužilaštva o ubistvu u Gradačcu: Otkriveni identiteti i šta je pronađeno na mjestu zločina

Iz Tužilaštva o ubistvu u Gradačcu: Otkriveni identiteti i šta je pronađeno na mjestu zločina

Kazala je kako je značajan iskorak napravljen i u proteklih mjesec dana, u periodu od objave Izvještaja EK o BiH, te da Europskoj komisiji službeno predajemo dokument Plana reformi koji je u rekordnom roku izradila Ad hoc radna grupa Vijeća ministara BiH.

„Vjerujem da smo zaista sazreli i da možemo osigurati sve nužne pretpostavke za jačanje dijaloga između institucija BiH, kao i političkih lidera u BiH, koji će nas dovesti do ispunjavanja svih onih uvjeta koji stoje pred nama. Očekujemo da će Bosna i Hercegovina do kraja ove godine dobiti konačan datum otvaranja pregovora s EU“, istaknula je predsjedavajuća Krišto.

Helez u Briselu: 'Europska unija pomažući BiH ojačava i vlastitu sigurnost'

Helez u Briselu: 'Europska unija pomažući BiH ojačava i vlastitu sigurnost'

Naglasila je da samo kroz iskreni dijalog i konsenzus u donošenju odluka kroz uspostavljeni mehanizam koordinacije, te poštivanje ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim nivoima vlasti možemo osigurati trajnu stabilnost, prosperitet, provedbu reformi i konačnu integraciju u evropsku porodicu.

Na kraju obraćanja predsjedavajuća Krišto je zahvalila komesaru Várhelyiju na kontinuiranoj podršci, te dosadašnjem trudu i posvećenosti evropskom putu Bosne i Hercegovine. Naredni, treći po redu politički forum na visokom nivou planiran je za maj naredne godine. (kraj)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije