Krajem petka (kratkotrajni) udar zime, evo gdje se očekuje snijeg u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Krajem petka (kratkotrajni) udar zime, evo gdje se očekuje snijeg u BiH
Foto: EPA - EFE / Snijeg u Sarajevu 2012. godine

U četvrtak, 18. januara, lokalno do 20°C, prekosutra zimske jakne i snijeg u većem dijelu zemlje. Nezgodni dani za meteoropate, piše ns facebook stranici BHMeteo.

Jugo je u postepenom jačanju, temperature su već posvuda porasle u odnosu na protekle dane. Uz jugo porasla je i naoblaka koja kao po običaju Hercegovini i jugozapadu Bosne donosi lokalno obilniju kišu.

ČETVRTAK (18. 1.) - U četvrtak na sjeveru i sjeveroistoku Bosne uz duže sunčane periode i uglavnom suho, dok će u ostatku zemlje biti pretežno oblačno vrijeme uz lokalno kišu. Više padavina u Hercegovini i na jugozapadu Bosne uz kišu, pljuskove sa grmljavinom i lokalno obilnije padavine. Toplo uz umjeren do na udare jak jugo, na planinama olujni udari juga.

Pogledajte veliko nevrijeme koje je 'pogodilo' Bosnu i Hercegovinu: Ovo niko nije očekivao u maju

Pogledajte veliko nevrijeme koje je 'pogodilo' Bosnu i Hercegovinu: Ovo niko nije očekivao u maju

Dnevne temperature većinom od 11 do 15°C, na sjeveru i sjeveroistoku do oko 20°C. Jutarnje temperature bez veće razlike u odnosu na dnevne zbog fenskog efekta južnog vjetra.

PETAK (19. 1.) - Nagla promjena vremena. Od jutarnjih sati petka jače naoblačenje sa sjevera i prodor osjetno hladnijeg zraka. U početku kiša koja će naglim padom temperature i prolazno pojačanim sjevercem brzo prelaziti u susnježicu i snijeg uz svaranje snježnog pokrivača. Snijeg se najprije očekuje na sjeveru i zapadu zemlje, a kasnije postepeno i u većem dijelu zemlje. Postoji mogučnost da snijega u večernjim satima petka ili u noći na subotu bude lokalno i u nizinama Hercegovine.

Pored padavina, kiše i snijega, u zapadnim, jugozapadnim dijelovima Bosne te u Hercegovini moguća pojava grmljavine.

Do subote (20. januara) ujutro u većem dijelu zemlje prema trenutnim prognozama se očekuje 5 do 10 cm snijega, lokalno na planinama moguće i do oko 20 cm.
U petak jutro većinom relativno toplo uz temperature između 6 i 12 °C, a tokom dana dolaskom hladnijeg zraka temperatura će naglo pasti na oko nula stepeni u većini mjesta. Na planinama blago ispod nule.

Sutra lokalno do 20°C, prekosutra zimske jakne i snijeg u većem dijelu zemlje. Nezgodni dani za meteoropate. Jugo je u...

Posted by BHMETEO.ba on Wednesday, January 17, 2024

SUBOTA (20. 1.) - Od ranih jutarnjih sati subote fronta će odmicati od naših krajeva dalje prema jugu, a sa sjevera će nastupiti prestanak padavina i postepeno razvedravanje. Do večernjih sati subote razvedrit će se u većem dijelu zemlje, s tim da lokalno u centranim i istočnim dijelovima može ostati povećane oblačnosti.

Pratite uživo snježno nevrijeme koje preko Hrvatske stiže u BiH: Evo gdje snijeg stiže već večeras

Pratite uživo snježno nevrijeme koje preko Hrvatske stiže u BiH: Evo gdje snijeg stiže već večeras

Jutarnja temperatura u subotu -8 do 0, na jugu do 4 °C. Dnevna temperatura -2 do 5, na jugu do 8 °C. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne u subotu na udare jaka do olujna bura, u ostatku zemlje povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

U nedjelju, 21. januara, i ponedjeljak, 22. januara, se očekuje pretežno sunčano vrijeme uz jače mrazeve u jutarnjim satima. Od ponedjeljka toplije preko dana obzirom da će hladniji zrak od nedjelje poslijepodne odmicati dalje od nas. U utorak uz prolazno naoblačenje sa zapada moguće da lokalno bude kiše ili snijega na planinama", naveli su iz BHMeteo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije