Kovač: Zašto nijedna zemlja 'bratskog' Istoka nije uvela sankcije podrivačima BiH?

7
Radiosarajevo.ba
Kovač: Zašto nijedna zemlja 'bratskog' Istoka nije uvela sankcije podrivačima BiH?
Foto: Blic.rs / Cvijanović i Dodik

Novinar i politički analitičar iz Sarajeva, Mirnes Kovač, komentirao je sankcije koje je Velika Britanija uvela članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici bh. entiteta RS Željki Cvijanović, propitujući, s druge strane, ulogu muslimanskog Istoka u de facto procesima pokušaja ugrožavanja državnosti i opstanka Bosne i Hercegovine, i to 30 godina od početka agresije na našu zemlju.

"Dvije vodeće zemlje 'licemjernog' Zapada su uvele sankcije političarima koji podrivaju Bosnu i Hercegovinu. Tako nešto nije uradila nijedna zemlja 'bratskog' muslimanskog Istoka?

Štaviše, neke od njih im već pomažu, a neke najavljuju pomoć, posredništvo i eventualno utočište!?", upitao se Kovač.

Bakir Izetbegović: "Tražimo od EUFOR-a da spriječi okupljanje u Srebrenici"

Bakir Izetbegović: "Tražimo od EUFOR-a da spriječi okupljanje u Srebrenici"

Podsjetimo, lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović upozorio je u decembru prošle godine da će „ako zatreba islamski svijet biti uz nas".

"Podiže se ta spremnost, vidimo reakcije Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije, Amerike. Islamski svijet se još nije digao, imaju i svoje probleme, ali ako zatreba bit će i oni tu za nas", istakao je Izetbegović gostujući na TV BIR.

Istina, na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC) krajem marta ove godine u Islamabadu, na prijedlog Republike Turske, jednoglasno je usvojena Rezolucija o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Kako je istkala zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, u ovom vrlo važnom dokumentu, 57 članica OIC-a potvrđuje podršku očuvanju jedinstva, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine u okviru njenih međunarodno priznatih granica, kao i njen multietnički, multikulturalni i multireligijski karakter.

U rezoluciji se podcrtava potreba za sveobuhvatnim procesom reformi s ciljem jačanja evropske i evroatlantske orijentacije Bosne i Hercegovine.

OIC osuđuje i odbija sve zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, jednog od entiteta u Bosni i Hercegovini, kojim se suspenduju državni zakoni na teritoriji entiteta RS u oblasti odbrane, sigurnosti, fiskalne politike, pravosuđa i narušavaju odluke Ustavnog suda, kojim se poništava 26 godina mirovnih reformi.

Implementirane reforme su osnov za integraciju Bosne i Hercegovine u institucije Evropske unije. Naglašava se da takva politika ugrožava mir i sigurnost ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijelom regionu Zapadnog Balkana. Uprkos jasnom stajalištu, zemlje OIC-a nisu razmatrale mogućnost sankcija za nositelje destruktivnih politika u regiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proteklog vikenda je objavio kako je dobio čvrste garancije turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će njegovoj zemlji biti prodati snažne bespilotne letjelice Bayraktar TB2, što bi moglo utjecati na promjenu balansa u regiji. Turske vlasti zasad nisu ni potvrdile, a ni demantirale Vučićeve navode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije