Ann Linde: Ako bude potrebno, Švedska će uvesti sankcije bh. političarima

1
Fena
Ann Linde: Ako bude potrebno, Švedska će uvesti sankcije bh. političarima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde

Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, kazala je danas novinarima u Sarajevu da će ova zemlja koristiti sva sredstva koja su na raspolaganju Evropskoj uniji te ako i kada bude potrebno uvoditi i dodatne sankcije.

Na taj način odgovorila je na pitanje novinara da li će Vlada Švedske pratiti odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske koja je jučer uvela sankcije za člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika i njegovu stranačku kolegicu i predsjednicu bh. entiteta RS Željku Cvijanović zbog podrivanja državnih institucija, a koje podrazumijevaju zabranu putovanja u tu zemlju i druga ograničenja.

Ministrica Linde pozvala je sve političare da se suzdrže od podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjećajući da je Evropska unija već zaustavila implementaciju dva velika infrastrukturna projekta u RS također pozivajući sve da se vrate u državne institucije i na mjesta gdje se donose odluke.

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

Osvrnula se i na prijetnje Rusije prema Finskoj i Švedskoj nakon što su te dvije zemlje najavile mogućnost skorog pristupanja vojno političkom savezu NATO, nazivajući ih apsolutno neprihvatljivima.

"Na stanovnicima Švedske i Finske je da odluče o svojoj sigurnosnoj politici. Postoji vrijeme prije i poslije 24. februara kada je Rusija napala susjednu joj zemlju Ukrajinu te će Švedske i Finska samostalno odlučivati o svojoj sigurnosnoj politici", podvukla je Linde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije