Korona-zakon na čekanju: "Ne zanima vas mali čovjek", poručio Konaković Vladi

Radiosarajevo.ba
Korona-zakon na čekanju: "Ne zanima vas mali čovjek", poručio Konaković Vladi
Foto: Fena / Elmedin Konaković

Nakon što je Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio rebalans budžeta većeg bh. entiteta u iznosu od 5,5 milijardi maraka, sjednica je prekinuta prije usvajanja "Korona-zakona" o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19.

Predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović (HDZ) ocijenio je da se zbog mnogo prijavljenih diskutanata, amandmana te obaveznih epidemioloških mjera u Sali, sjednica ne može nastaviti večeras nego će se to desiti u ponedjeljak u 11 sati.

"Primjenom ovog zakona, koji sadržava 16 članova, želimo napraviti prvi korak ka realnom sektoru koji je najmanje otporan i ne može odogovoriti poremećajima na tržištu koje je uzrokovala pandemija koronavirusa. Posebna mala preduzeća ne mogu odgovoriti zaleđivanju ekonomije. Druga kategorija koja je prepoznata u zakonu su fizičke osobe, obrtnici", izjavila je delegatima federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Najviše primjedbi na "Korona-zakon" imao je Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda koji je podsjetio da se zakon usvaja 42 dana otkada je počela pandemija virusa.

"Ovdje ste krenuli prebacivati pare iz jednog džepa u drugi, 42. dan od proglašenja stanja nesreće. Ne zanima vas mali čovjek, samo vas zanima da se ne raspadne penzioni fond, koji ste stavili u budžet. Rekli ste uredu, oni kantoni koji imaju nek pomognu, oni koji nemaju nek umru", rekao je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije