Novalić na sjednicu došao bez maske pa izazvao burne reakcije: On kašljuca

Radiosarajevo.ba
Novalić na sjednicu došao bez maske pa izazvao burne reakcije: On kašljuca
Fena / Fadil Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić došao je danas na sjednicu Doma naroda FBiH bez obavezne zaštitne maske, što je izazvalo burne reakcije opozicije.

Prije svih reagirao je Elmedin Konaković, delegat Naroda i pravde koji je rekao kako premijer kašljuca za govornicom.

"Pogledajte sve kolege u sali i kako se ljudi odgovorno ponašaju, a pogledajte Novalića koji nam je došao bez maske", kazao je Konaković.

Nije im stalo

Nezavisni poslanik Damir Marjanović rekao je da je premijer
pokazao da mu baš i nije stalo do delegata te da cijela vlada i tokom ovog mandata i u proteklih šest godina pokazala da joj nije stalo do Doma naroda.

Inače, na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH poručio je delegatima da ukoliko izglasaju rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije u iznosu od 5.508.930.679 KM, da će to biti prvi usvojeni rebalans budžeta u regiji, piše Fena.

Na taj način, kaže on, da ne stoje primjedbe da Federacija kasni sa prijedlogom mjera u okruženju.

U odnosu na dosadašnji iznos uvećan je za 554.538.278 KM ili za 11 posto.

Planirano je 500 miliona KM u fondu za  stabilizaciju privrede, koji će poslužiti za primjenu zakona o ublažavanju negativnih ekonomnskiih posljedica u uvjetima pandemije.

"Osim toga, planirano je 20 miliona za uspostavu garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, što bi s preostalih 80 miliona koji su već tamo alocirani, predstavljalo potencijal od 100 miliona KM, koji bi, u razgovoru s bankama, bio multiplicirani kapacitet garancija u iznosu od 500 miliona KM", pojasnio je Novalić.

Dodatnih 21 milion KM planiran je rebalansom budžeta za zdravstvo, tri miliona za karantene i 18 za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa.

Kao pomoć nižim nivoima vlasti, kantonima, planirano je 200 miliona.

"Sva ministarstva su reducirala tekuće transfere. Najveća umanjenja su izvršena na sljedećim transferima: za 1,8 miliona umanjeno je političkim strankama, za 495 hiljada KM za unapređenje transparentnosti u radu Vlade, za uvezivanje staža za 7 miliona, za 2,3 miliona za trajni revolving fond", kazao je Novalić.

Također, transferu za boračke kategorije umanjenje iznosi ukupno 20 miliona KM, ali nisu smanjena individualna prava boraca. Transferi na razdjelu Ministarstvo obrta za 5,39 miliona, Ministarstva obrazovanja za 3 miliona, Ministarstvo okoliša za 3,5 miliona te za Ministarstva prometa za 15,2 miliona.

Za primjenu Zakona o podršci porodicama s djecom za 19,5 miliona, za kulturu i sport je umanjenje 3,4 miliona, za raseljene i izbjeglice 5 miliona KM.

Osvrnuo se da je rashodovna strana budžeta pretrpjela značajne izmjene zbog potrebe da se pomogne privredi, odnosno planira značajan novac u stabilizacijskom fondu.

Umanjen iznos

"Taksativno, na pozicijama plaća, naknada i doprinosa, iznos je umanjen, ali to ne podrazumijeva umanjenje osnovice niti smanjenje pojedinačnih ličnih dohodaka uposlenika već isključivo uštede koje su se pojavile kod većine budžetskih korisnika zbog činjenice da su prijemne procedure otkazane ili prolongirane", potvrdio je Novalić.

Naveo i to da se u pripremi ovog rebalansa, Vlada suočila s dvostrukim pritiskom – s jedne strane, sa sačinjavanjem relevantnih i realnih projekcija očekivanog umanjenja prihoda od poreza i doprinosa kao posljedicom pandemije koronavirusa, a s druge strane, s potrebom da se planira a stabilizacijski fond koji će osigurati značajan novac za pomoć privredi i privrednim subjektima u FBiH.

Sjednica je nastavljena raspravom o navedenom rebalansu budžetu, na koji su delegati uložili određene amandmane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije