Vlada FBiH podnijela čak 10 amandmana na vlastiti korona-zakon!

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH podnijela čak 10 amandmana na vlastiti korona-zakon!
Foto: Vlada FBiH / Vlada FBiH

Zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas su upućeni amandmani na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba. 

Vlada je uputila čak 10 amandmana na svoj Prijedlog zakona, što je, kako tvrde, učesnici u političkom životu Federacije BiH, jedan od presedana.

"Amandmani vlade FBiH postaju sastavni dio Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji sam u parlamentarnu proceduru, radi razmatranja i donošenja po hitnom postupku dostavio aktom od 6. aprila 2020. godine ", navodi se u dopisu koji potpisuje premijer Fadil Novalić, a koji je Radiosarajevo.ba imao priliku vidjeti.

Iako Vlada uglavnom nije prihvatala sugestije parlamentaraca, jednim od amandmana predloženo je da se sa 90 smanji na 60 dana period u kojem neće biti obračunavane zatezne kamate na javne prihode. Iz olakšica se isključuju subjekti koji su u vremenu krize redovno posluju i bez zastoja.

Predložen je i amandman po kojem je Razvojna banka FBiH dužna kvartalno izvještavati Vladu FBiH o upravljanju Fondom za osiguranje kredita, a Vlada će u roku od 15 dana po završetku kvartala taj izvještaj dostaviti Parlamentu FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije