Koridor Vc: Osigurano 100 miliona eura za novih 20,9 km autoputa

Radiosarajevo.ba
Koridor Vc: Osigurano 100 miliona eura za novih 20,9 km autoputa
Na svojoj 137. sjednici, Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o financiranju (Koridor Vc Mostar Jug) između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke (EIB), vrijedan 100 miliona eura.

Sredstva su namijenjena izgradnji nove dionice autoceste duge 20,9 km, uključujući tri poddionice, i to Buna – Počitelj, Tunel Kvanj – Buna i Mostar Jug – Tunel Kvanj.

Nova cesta se nalazi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i dio je paneuropskog Koridora Vc koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s BiH i Jadranskim morem u području luke Ploče.

Riječ je o kreditu alociranom na Federaciju BiH, s rokom otplate od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda.

Ukupno procijenjeni troškovi projekta su 227 milijuna eura, od čega  je kredit EIB-a 100 miliona eura, kredit Europske banke za obnovu i razvoj 60 miliona eura, investicijski grant WBIF-a 39 milijuna eura i vlastita sredstva promotora (Federacija BiH i JP Autoceste FBiH) 28 miliona eura.

Prijedlog sporazuma, s Osnovama za njegovo zaključivanje, bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije